Band van de Dag #78: Roosevelt

Onder het mom van Roosevelt laat de jonge Duitser Marius Lauber zijn fusie van elektronische disco en pop moeiteloos op ons los. Zijn debuutsingle Sea zette hem in Keulen. Met de EP ‘Elliot’ is Lauber klaar om de grenzen over te steken.

De 23-jarige Marius Lauber werd geboren in het kleine West-Duitse dorp Viersen, aan de Nederlandse grens. Voor de aanvang van zijn pubertijd, ploegde Lauber door pianolessen om op zijn zestiende achter de drums te gaan zitten. Daarmee verzilverde hij een plaatsje in de rockgroep Beat! Beat! Beat!

‘Al die dancemuziek leek hetzelfde te klinken’

Toen de jongeman op zijn achttiende naar Keulen verhuisde, ontdekte hij de geneugten van de dancemuziek. In de kleine stad deelde hij een studio met het technopopduo Coma. ‘Eerst vond ik dat al die muziek hetzelfde klonk. Maar later kon ik het hypnotische effect appreciëren. Met dance kan je verhalen vertellen die je nooit van iemand met een gitaar zou horen’, vertelt Lauber over zijn eerste dance-ervaring in een interview met Pitchfork. Daarop nam Lauber afscheid van de bands uit het verleden en deed het muzikale alter ego Roosevelt in de zomer van 2011 zijn blijde intrede.

Ondertussen verhuisde Lauber naar Berlijn om op Roosevelt te focussen, maar daar voelt hij zich niet echt thuis. ‘Het is te groot. Als je van een stad als Keulen komt, voel je je wat verloren in Berlijn’, zegt Lauber nog in Pitchfork.

De Duitse heer wordt vaak vergeleken met een frisse versie van Caribou. Roosevelt brengt dromerige, bevreemdende dancemuziek die tegelijk wordt aangedreven door de beats van disco en house. Tot slot wordt dat alles begeleid door Laubers charmante stem.

‘Ik maak muziek om te kunnen ontsnappen’

Lauber voert op zijn eentje de line-up aan met muziek, zang en productie van zijn creatieve hand. Hij had de eer te tekenen bij het Londense label Greco-Roman, dat geleid wordt door Alex Waldron, Dom Mentsh en Joe Goddard van Hot Chip. Het label hielp onder andere Disclosure en Totally Enormous Extinct Dinosaurs – voor wie Roosevelt het voorprogramma mocht verzorgen – doorbreken. Maar zelfs zonder het succesvolle label, zou Lauber het tot de spotlights gemaakt hebben.

In de zomer van 2012 kwam Roosevelts eerste single Sea uit. ‘Greco-Roman ontdekte het nummer een jaar eerder op een blog en contacteerde me. Ik was niet echt op zoek naar een label, omdat ik toen maar een afgewerkt nummer had. Maar uiteindelijk is het dat duwtje in de rug als je beseft dat sommige mensen eigenlijk houden van wat je doet. Dat had ik niet verwacht’, zegt Lauber nog op de website van Inverted Audio.

Het eerste project kwam er met de EP ‘Elliot’ in oktober 2013. In het gelijknamige nummer gaat de house gepaard met een zekere triestheid. ‘Around you’ combineert een kloppende baslijn met keyboard en synthesizers. In ‘Montreal’ keert de prachtige discopop terug – ‘Het is er vast heel fijn’, zegt Lauber in Pitchfork over de Canadese metropool die hij enkel in zijn hoofd bezocht. ‘Daarom maak ik muziek: om te ontsnappen.’ – Sea vervolledigt uiteindelijk de debuut-EP van Roosevelt. Maar het blijft heus niet bij die vier nummers. Lauber zou ondertussen druk bezig zijn met zijn eerste album.

‘Ik maak nummers op een laptop in mijn slaapkamer’

‘Ik werk continu aan nieuwe nummers. Toch lukt het me zelden om me te concentreren op het schrijven van liedjes. Meestal bedenk ik gewoon een melodie of schieten enkele zinnen me te binnen. Daarna duurt het niet lang om het nummer af te maken. Ik werk aan ideeën op mijn laptop in mijn slaapkamer en vervolledig ze in de studio’, getuigt de artiest in Inverted Audio.

Op het Nederlandse Best Kept Secretfestival zal u 21 juni vast getrakteerd worden op gloednieuwe hypnotiserende dansbare deuntjes van de Duitse artiest. In afwachting kan u zich laten gaan op de volgende nummers:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content