Band van de dag #26: Black Lips

Het zootje ongeregeld heeft al enkele bejubelde langspelers onder de arm en komt binnenkort met ‘Underneath the Rainbow’, hun zevende studioplaat.

De Black Lips komen uit Atlanta en spelen rauwe, rammelende garage rock. Ze zijn berucht om hun turbulente live optredens, die al eens durven te ontsporen. Het zootje ongeregeld heeft al enkele bejubelde langspelers onder de arm en komt binnenkort met ‘Underneath the Rainbow’, hun zevende studioplaat.

Rond de eeuwwisseling ontpoppen de wildebrassen zich met enkele singles tot één van de meest intense bands van Georgia. Geïnspireerd door het Weense Aktionisme, een omstreden kunststroming uit de jaren ’60, braken groepsleden Cole Alexander (zang, gitaar en harmonica), Ben Eberbaugh (leadgitaar), Jared Swilley (bas) en Joe Bradley (drums) regelmatig het kot af.

Hun chaotische optredens kregen al snel een negatieve bijklank voor organisatoren en ze werden in enkele clubs geband. De band werkt onverstoord verder aan hun even opgewekt als destructief debuut ‘Black Lips!’. Het album is volledig af in 2002, maar nog voor de cd in de rekken ligt komt gitarist Eberbaugh om het leven in een verkeersaccident. Aan een tolhuis komt een auto vanuit de tegenovergestelde richting los op hem ingereden.

De ongepolijste plaat komt uit op ‘Bomp! Records’. De groep beschikt nog over weinig technische bagage en dat is er aan te horen. “Toen we begonnen met de band, wist ik niet hoe je gitaar spelen en Joe was net begonnen met drummen. We waren het letterlijk nog aan het leren. Een groot deel van onze fratsen gebeurde toen we eigenlijk nog niet echt wisten hoe we moesten spelen,” bekent zanger Cole in 2007.

Voor opvolger ‘We Did Not Know the Forest Spirit Made the Flowers Grow’, neemt Jack Hines het over van de overleden Ederbaugh. Al snel na de release wordt ook Hines vervangen, ditmaal door Ian St. Pé. De nieuwe samenstelling levert hun derde cd ‘Let It Bloom’ op. De groep blijft op het pad van de gammele, energetische garage punk. Ze brengen het er toch iets beter vanaf dan op de twee voorgangers, want ze worden opgepikt door Vice, dat in 2007 hun eerste live-cd uitbrengt en vervolgens ‘Good Bad Not Evil’ in dat zelfde jaar.

Zoals de titel het al aankondigt, brengt Black Lips op ‘Good Bad Not Evil’ wat meer good vibes dan voorheen. Met een gezonde dosis humor en catchy samenspel weten ze een breder publiek aan te spreken. Single “O Katrina!” is een eerbetoon aan New Orleans, nadat het getroffen werd door Hurricane Katrina (‘I can’t believe what I saw on the TV screen/O, Katrina! Why could you be so mean?’). “How Do You Tell A Child That Someone Has Died” is misschien niet echt smaakvol te noemen, maar wel gewoon heel geestig. ‘Little Tommy, I have bad news for you today/The teacher you love, Mr. Peterson, has sadly passed away/He was killed by a motorist in a drunken act of rage’, vertelt Cole, om vervolgens uit te barsten in dronken gekweel.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vanaf dan draait Black Lips op volle toeren. ‘200 Million Thousand’ volgt in 2009, ook uitgebracht op Vice. Begin 2010 begint de band samen te werken met producer Mark Ronson, waarmee ze het zesde album ‘Arabia Mountain’ opnemen.

Op 18 maart mogen muziekfans zich verwachten aan ‘Underneath the Rainbow’. Voor hun zevende schakelen de rockers een versnelling lager en laten ze zich beïnvloeden door traditionele genres als southern rock en country. “Platen maken wordt er met de jaren niet makkelijker op,” zegt bassist Swilley. “Het lijkt zelfs alsof de eerste de gemakkelijkste is, omdat je dan nog maar weinig ideeën hebt opgebruikt en alles nog zo nieuw lijkt.”

Hun eerste single heeft alvast een videoclip meegekregen, met een grote NSFW-stempel erop. In de video krijgen we heel wat drugs en geweld te zien en zelfs een gezicht dat als urinoir wordt gebruikt. Op muzikaal vlak houden de heren het dan weer veel beschaafder dan voordien. Klinkt veelbelovend. Nu is het uitkijken naar 18 maart! (PS)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content