Band van de dag #18: Mac Demarco

De 23-jarige Canadees Mac DeMarco had het nieuwe prototype van ‘slacker’ kunnen zijn. Ware het niet dat hij om de haverklap een nieuw album uit zijn mouw schudt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De 23-jarige Canadees Mac DeMarco had het nieuwe prototype van ‘slacker’ kunnen zijn. Ware het niet dat hij om de haverklap een nieuw album uit zijn mouw schudt. Tussen 2009 en 2011 bracht hij onder de noemer Makeout Videotape vier platen en één 7″ uit. Na een naam- en labelswitch kwam alles in een stroomversnelling. Ondertussen heeft hij wereldwijd een trouwe fanbase opgebouwd, die vol ongeduld wacht op zijn derde album ‘Salad Days’.

Wanneer DeMarco in 2008 zijn middelbaar diploma op zak heeft, pakt hij zijn koffers richting Vancouver. Daar verdeelt hij op kleine schaal zijn volledig zelfgemaakte debuutalbum ‘Heat Wave’. Al snel komen er twee groepsleden bij: Alex Calder en Jen Clement. Samen maken ze nog enkele platen en gaan ze op eerder regionale tournees. De Canadees is niet enkel multi-instrumentalist, maar kan ook aardig met een camera overweg. De vaak psychedelische videoclips trekken de aandacht en passen perfect bij de vreemde, lo-fi muziek die ze maken.

DeMarco verkast in 2011 naar Montreal om er een solocarrière te starten. Dat blijkt niet te lukken, en hij ziet zich genoodzaakt onder andere mee te doen aan medische experimenten om geld te verdienen. Ondertussen werkt hij wel aan een EP, ‘Rock and Roll Nightclub’, die opgepikt wordt door indielabel Captured Tracks. De beschonken vibe, gecreëerd door vertraagde vocals en humoristische teksten, zorgt al voor wat buzz. Goed genoeg om groen licht te krijgen om een volwaardig album te maken.

Mac DeMarco – Ode To Viceroy (cd ‘2’):Debuutalbum ‘2’ is een schot in de roos. Ondertussen een volleerd songschrijver, neuriet Mac DeMarco van de ene gezellige popsong naar de andere. Zijn warme stem past perfect bij de aanstekelijke riedeltjes die hij uit zijn gitaar perst. Het album kreeg van Pitchfork dan ook de stempel ‘Best New Music’ met zich mee, altijd leuk meegenomen voor een beginnend artiest. Zijn passage in Trix afgelopen herfst kon ook op heel wat bijval rekenen. De Canadees zette het Antwerpse publiek meteen naar zijn hand met zijn goedlachse verschijning en vrolijke popdeuntjes.

De release van ‘Salad Days’, het derde album, staat gepland op 1 april. De eerste single “Passing Out Pieces” kan je in onze tracklist wel beluisteren. Op 18 mei speelt Mac DeMarco op de Nuits Botanique in Brussel. Allen daarheen! (PS)

Promovideo (vertraagde versie van “Passing Out Pieces”)Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content