Band van de Dag #115: Badbadnotgood

Het piepjonge Canadese trio BadBadNotGood charmeert door de manier waarop het met speelse gemak jazz vermengt met hiphopbeats.

Een jamsessie met Tyler the Creator? Jazzcovers van Flying Lotus en Nas? Dat moet Badbadnotgood wel zijn. Met hun combinatie van moderne elektronica, hiphop en jazz, maken ze dat laatste genre terug razend populair.

Badbadnotgood is Matthew Tavares (piano, gitaar en synthesizer), Alexander Sowinski (drum en samples) en Chester Hansen (bass). Samen hebben ze drie albums uit. De eerste twee zijn vooral memorabel omwille van de eigenzinnige covers, van Joy Division tot My Bloody Valentine. Dat de Canadese jonkies ook live charmeren bleek tijdens hun wereldtournee dat hen eerder bracht op Pukkelpop, Dour en onlangs naar Les Nuits Botanique, waar ze als hoofdact naast dj Lefto stonden. Hun vurige optredens stonden daar zelfs garant voor moshpits. Opvallend.

Hun laatste album ‘III’ verscheen onlangs op Innovative Leisure Records en is volledig eigen werk. Als in een electrotrack plakken ze jazzthema’s en hiphopbeats aan elkaar en gooien ze er zelfs Nirvana-achtig donkere basslijnen onder. Hoewel de plaat doorgaans iets minder scoort dan de voorgangers, is het nog steeds goed genoeg om labels als ‘experimenteel’ en ‘innovatief’ opgeplakt te krijgen.

Odd Future

De drie Canadezen leerden elkaar kennen tijdens een jazzopleiding aan het Humbert College in Toronto. Door de conservatieve jury werden ze glansrijk gebuisd, wat hen ertoe bracht om te experimenteren met hun gedeelde voorliefde voor hiphop. Dat resulteerde in een reeks eigenzinnige jazzcovers van artiesten zoals Nas, Gucci Mane en Tyler the Creator.

Die laatste kwam hun ‘Odd Future Sessions’-video op YouTube tegen en tweette hen richting een virale sterrenstatus: “This is the coolest thing ever!” Ook de jamsessie met Tyler in de kelder van drummer Sowinski werd door miljoenen bekeken. Maar Tyler was niet de enige van de Odd Future-crew die Badbadnotgood kon appreciëren. Voor Earl Sweatshirt produceerden ze het nummer ‘Hoarse’ en voor Frank Ocean verzorgden ze het voorprogramma op Coachella. Daarna toerden ze de wereld rond en passeerden daarbij dus ook ons Belgenlandje.

Badbadnotgood blijft vooral memorabel voor hun moderne, jazzy herinterpretaties van niet voor de hand liggende nummers als ‘Putty Boy Strut’ van Flying Lotus. Toch is het uitkijken hoe het trio met de sterke live-reputatie het er komende zomer van af brengt op de intieme setting van Gent Jazz. (SR)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content