Band van de Dag #109: Brihang

Brihang slaat het stereotiepe beeld over Vlaamse rap aan diggelen, en creëert eentje dat hiphop duidelijker met poëzie en kunst verbindt.

‘Vlaamse rap is muziek voor rijke 16-jarigen die doen alsof ze in een getto van bitches en bling bling wonen’, zo klinkt al eens stereotiep. Soms lijkt dit de conventie. Maar stereotypen en conventies zijn er om te breken. Brihang slaat het bekende aan diggelen en creëert tegelijkertijd een beeld dat hiphop duidelijker met poëzie en kunst verbindt.

Als je De Nieuwe Lichting, de muziekwedstrijd voor jong en beloftevol talent van StuBru, kunt winnen en bijgevolg op Pukkelpop mag spelen, wil dat al iets zeggen en heb je potentieel. Met zijn twee EP’s – ‘Alles Over Geven’ en ‘Periode Jalisco’ – heeft de 21-jarige beeldhouwkunststudent Boudy ‘Brihang’ Verleye zijn unieke positie binnen het Vlaamse hiphoplandschap bewezen. “Het braakland tussen muziek, kunst en poëzie is de plek waar Brihang het best gedijt”, lees je op zijn website. Bij het horen van nummers als ‘Ze Zij Me’ of ‘Lichaam’ moet je wel akkoord gaan.

Nochtans is het niet evident om als hiphopper De Nieuwe Lichting te winnen. “Het voelt surreëel aan om voor een dergelijk programma tussen zeer uiteenlopende artiesten die stuk voor stuk zeer muzikaal aangelegd zijn, geselecteerd te worden. Volgens mij ben ik de enige die geen noten kan lezen,” zegt Brihang in een interview met het Belgische hiphopmagazine Flus. Daarnaast was hij de enige die zijn tekst in het Nederlands bracht.

Zachte boetseerrapper

De jury kon zijn mix tussen poëzie en zelfreflexieve hiphop wel smaken. Onder andere Stijn Meuris en Tom Van Laere van Admiral Freebee omschreven Brihang als ‘zacht’. Anders dan voor andere rappers is dit voor de West-Vlaming een compliment. “Toen ik begon met rappen, vloekte en riep ik zodanig veel dat ik dat beu werd. Sindsdien ben ik alsmaar rustiger geworden in mijn raps,” vertelt hij. “Ik onderscheid me van de typische stoere gangsterrapper die over bitches en bling bling rapt. Ik maak dat allemaal niet mee.”

Dat ‘zachte’ wordt onderstreept door het feit dat Brihang – een West-Vlaamse dialectvorm voor ‘deugniet’ -beeldhouwkunst studeert. Dat komt ook overduidelijk voor in zijn teksten. “Laat me creëren, mijn beeld is bijna af”, rapt hij in het nummer ‘Periode Jalisco’. “In mijn teksten boetseer ik ook. Ik schrap wat weg en voeg wat toe. Daar speel ik mee”, zegt hij in een interview met Studio Brussel. “Elk nummer op mijn laatste EP duurt oftewel twee minuten en tweeëntwintig seconden oftewel drie minuten en drieëndertig seconden. Ik heb een soort limiet. Daardoor ga ik nog creatiever tewerk.” (SR)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content