Band van de Dag #107: Flying Lotus

© Facebook / Timothy Saccenti

Mortal Kombat, Street Fighter, Marvel vs Capcom 2. Het zijn maar enkele Nintendo-spelletjes waarvan de soundtrack urenlang door je kop draaide. Tenminste als je de jaren ’90 als kind actief beleefde. Voeg daar de jazz-legacy van Alice en John Coltrane aan toe. Combineer het allemaal met de stoneranimaties van zender Adult Swim. Resultaat: hypnose in de vorm van genreoverbruggende, jazzy hiphopbeats vol blips en bleeps. Welkom in de droomwereld van Steven Ellison, a.k.a Flying Lotus.

Dat Flying Lotus inmiddels uitgegroeid is tot een grote naam kan moeilijk betwist worden. Na zijn debuutalbum ‘1983’ – toevallig ook zijn geboortejaar – en een soundtrack voor een raar Adult Swim-filmpje van een donuthamburger met gegrilde uien, stond Flying Lotus ineens op Warp Records. Al snel ontpopte hij zich hier tot hoeksteen. Dit grote label staat – denk maar aan Aphex Twin – voor innovatie en intellectualisme.

Dat eerste past perfect bij Flying Lotus, dat laatste misschien iets minder. “Terug naar de basis van wie een high score kan halen. Het draait niet om fatalities of het redden van het spel. Haal gewoon de topscore en hamer je initialen in die shit”, lacht de geluidsarchitect tijdens het spelen van een arcadespel. “Zo gaat het ook in het leven”.

Nintendohiphopjazz

Als achterneef van legendarische jazzpianiste Alice Coltrane, saxofonist John Coltrane en neef van bopper Ravi Coltrane opgroeien, moet op zijn minst wel interessant zijn. Sinds zijn geboorte in 1983 kon Flying Lotus maar moeilijk ontsnappen aan zijn bloedstroom van vrije jazznoten. Hij probeerde dat wel in vorm van een opleiding aan een filmschool. Maar het werd hem snel duidelijk dat hij voor de muziek gemaakt was. Film is hem wel altijd blijven boeien en af en toe maakt hij de soundtrack voor een (kort)film.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Naast jazz is Flying Lotus ook bepaald door hiphop. Wat luister je ook anders als je opgroeit in Los Angeles? Maar de connectie die dat genre altijd al met zijn familiemuziek gehad heeft, draagt daar zeker toe bij. Dat het materiaal van zijn rappend alter ego Captain Murphy prominent op de langverwachte nieuwe plaat zou voorkomen, is dan niet verwonderlijk. Flying Lotus had immers via een vraag-en-antwoordsessie op Twitter laten weten dat de plaat ook meer jazz ging worden. Er was zelfs sprake van een samenwerking met jazzpionier Herbie Hancock.

Daarnaast betekenden zijn tienerjaren in de vroege jaren ’90 ook het spelen van de eerste arcade- en Nintendo-games. De typische, hypnotiserende soundtracks uit zijn jeugd zijn hem bijgebleven. “Ik ben het gewend om bleeps en dergelijke geluiden te horen. Voor sommige mensen zijn dat geruststellende sounds,” zegt hij. “Ik had niet veel vrienden om mee te spelen. Ik speelde veel computerspelletjes”, denkt hij verder terug, alvorens de soundtrack van SuperMario te zingen. “Uren en uren, opnieuw en opnieuw. Maar ik werd er verliefd op.” Niet echt Nintendo, maar in computerspel GTA V kan je ook naar zijn radiostation, FlyLo FM, luisteren.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Moderne Jimi Hendrix’

Flying Lotus bracht al vier albums uit. Behalve zijn debuut werden ‘Los Angeles’ uit 2008, ‘Cosmogramma’ uit 2010 en ‘Until The Quiet Comes’ van 2012 consequent opgenomen in talloze lijstjes van beste releases. Dat derde won nog de Independent Music Awards van 2011 in de categorie beste Dance/Electronica. Of het nu om een top 50 of een top 20 gaat, Flying Lotus is er altijd bij. Ook op het Belgische muziekfestival Dour – en dat is zeker niet het enige – lijkt hij alomtegenwoordig. Telkens hij iets uitbrengt, is het goed voor een plaatsje op een van de podia. Des te meer een bewijs voor ’s mans innovatieve kracht.

Live brengt hij wel een iets andere set. “Dan is het meer een partyshow. Get up! Mijn platen zijn daarentegen voor koptelefoons gemaakt. Het is meer een innemende ervaring. Je moet ervoor gaan zitten en erover nadenken”, zegt FlyLo in een interview met Moovmnt.com. Dat is inderdaad het geval. Zijn muziek is eerder als spirituele reis dan als het bonken van beats te beschrijven. Meer cannabis dan speed. Daarom wordt hij meer dan eens de ‘moderne Jimi Hendrix’ met laptop genoemd. Terecht. (SR)

Flying Lotus geeft op zondag 1 juni in de Brusselse AB een showcase van zijn Brainfeeder-label, waarop hij, naast een dj-set, als Captain Murphy zal rappen. Ook is collega-dj Thundercat aanwezig. Tickets kosten 25 euro.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content