Baantjer-acteur Piet Römer overleden

In Nederland is Piet Römer op 83-jarige leeftijd overleden. Hij speelde jarenlang de rol van rechercheur De Cock in de populaire tv-serie Baantjer.

Piet Römer sukkelde al enkele weken met een longontsteking. In de nacht van maandag op dinsdag is de bekende Nederlandse acteur in zijn slaap overleden.

Carrière

Römer kreeg naamsbekendheid in de jaren ’60 als Dirk Stiefbeen in de Nederlandse tv-serie Stiefbeen & Zoon, en later in de serie ’t Schaep met de 5 Pooten. Zijn rol als hoofdpiet bij de intocht van Sinterklaas speelde hij zestien jaar. Eén van zijn liefste rollen was Flierefluiter in de tv-serie Merijntje Gijzens Jeugd uit 1973.

Inspecteur De Cock

In 1995 begon hij zijn carrière in Baantjer. Hij speelde de oudere, rustige, nuchtere, soms knorrige inspecteur De Cock (‘Met cé oo cé ka’), die vanuit het bureau aan de Warmoesstraat in Amsterdam moordzaken oplost. Geen Miami Vice-toestanden met gierende banden en schietpartijen. ‘Baantjer is heel rustig, anekdotisch en erg Amsterdams’, zei Römer daarover in 2000. De serie hield op RTL 4 en VRT jarenlang miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd .

Römer stond ook in ruim zestig theaterproducties en twintig films. En hij was als zanger actief, bijvoorbeeld in het nummer ‘Het zal je kind maar wezen’.

Ereburger

Römer is de enige acteur die drie maal de Gouden Televizier-Ring won, zowat de belangrijkste Nederlandse prijs voor televisieprogramma’s. In 2007 ontving hij het ereburgerschap van Amsterdam. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content