Artiesten vragen respect voor Sabam

In een open brief in De Standaard hebben meer dan tweehonderd auteurs, acteurs en muzikanten om meer respect voor auteursrechtenmaatschappij Sabam gevraagd.

De brief is onder meer ondertekend door auteur Tom Lanoye, de muzikanten Daan Stuyven en Alex Callier, scenarist Ward Hulselmans en cineast Roland Verhavert. Het schrijven vormt een reactie op de kritiek die onlangs ontstond nadat senator Bart Tommelein (Open Vld) Sabam beschuldigde van foutieve inningen en het inhouden van “gigantische bedragen”.

‘Kotsbeu’

“Het is zo gemakkelijk een schietschijf te maken van Sabam, zeker in verkiezingstijd. Maar de beschuldigingen bevatten veel onwaarheden en voeden het klimaat dat ze bij Sabam maar wat doen en dat je die auteursrechten dus niet moet betalen. Welnu, we zijn dat kotsbeu”, stelt regisseur Stijn Coninx, voorzitter van de raad van bestuur van Sabam.

Sabam kwam de voorbije jaren wel vaker onder vuur te liggen. Met de open brief tonen de kunstenaars hun vertrouwen in de vereniging die bij de eindgebruikers vergoedingen int voor hun werk. “Men moet eens beseffen dat men niet schiet op een onpersoonlijk bedrijf, maar op de vele auteurs die erbij aangesloten zijn”, besluit Coninx. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content