Arnon Grunberg acteert in Zeeuws badpaviljoen

Grunberg zal de rol van de schrijver vertolken in ‘Am Ziel’ (tekst van Thomas Bernhard), een creatie van Zeeland Nazomerfestival.

Grunberg speelt in Am Ziel, naar een tekst van de Oostenrijkse theaterauteur Thomas Bernhard. Dit is een creatie van Theaterproductiehuis Zeelandia. Het stuk is een van de vier locatievoorstellingen in het kader van de elfde editie van het Zeeland Nazomerfestival dat plaatsvindt van 23 augustus 2011 tot en met 4 september 2011. De voorstelling is enkel tijdens het festival te zien.

Alleen in Zeeland

Die exclusiviteit heeft alles te maken met de missie van dit festival. Zeeland Nazomerfestival, artistiek geleid door Alex Mallems, brengt ’theater en dans op verrassende locaties in de openlucht en in bijzondere gebouwen verspreid over Zeeland’.

De 11e editie opent met een grootschalige buitenproductie: Trojaanse Vrouwen van Euripides. Op 25 augustus 2011 gaat Toreadors van Jean-Marie Piemme in première. ‘Een hedendaagse komedie over de strijd om te overleven in economisch zware tijden.’ Ook Tsjechovs Oom Wanja wordt opgevoerd. En op 24 augustus 2011 gaat Am Ziel van Thomas Bernhard in première. Daarin worden de vakanties aan zee van moeder (vertolkt door Raymonde de Kuyper) en dochter (gespeeld door Lieke-Rosa Altink) 33 jaar lang gemarkeerd door de steeds terugkerende rituelen, maar deze keer wordt het anders.

Zoeken naar de zin van het bestaan

Het wordt anders omdat de moeder de gevierde ‘dramatische’ schrijver (vertolkt door Arnon Grunberg) van het succesvolle toneelstuk Redde wie zich redden kan uitnodigt. Er wordt gediscussieerd over het schrijverschap, theater en klassenstrijd; het leven en de zin ervan. Onderhuids woedt er een strijd tussen moeder en dochter.

Arnon Grunberg, die op 22 februari 2011 zijn veertigste verjaardag vierde, woont en werkt in New York. In 1994 verscheen zijn debuut Blauwe maandagen, gevolgd door onder andere Figuranten (1997), Fantoompijn (2000) en De asielzoeker (2003). Voor Tirza (2006) ontving hij zowel de Gouden Uil als de Libris-literatuurprijs.

De voorstelling zal geregisseerd worden door Judith de Rijke. Zij regisseerde eerder al werk van Grunberg. Meer bepaald de toneelstukken Figuranten (1999) en Van Palermo naar San Francisco (1994), dat Grunberg speciaal voor haar schreef. In 2010 schreef en regisseerde De Rijcke Vlammenstad voor het Zeeland Nazomerfestival. Op vraag van Alex Mallems regisseert zij nu Am Ziel . De voorstelling speelt in het badplaatsje Domburg, waar onder meer Pieter Mondriaan graag vertoefde. Mallems licht toe:

Die locatie en kunstzinnige sfeer is perfect voor het stuk te maken, waarin ook over kunst gedebatteerd wordt. Bernhard laat in het eerste bedrijf een moeder en dochter de koffers pakken om in het tweede bedrijf naar hun zomerverblijf aan zee – Domburg in dit geval – te trekken. Daar ontmoeten ze de schrijver, gespeeld door Grunberg. Hij werkte reeds eerder samen met regisseur Judith De Rijcke.

Op locatie spelen impliceert bovendien een lichtere relatie tussen schijn en werkelijkheid. Ook dat was een reden om de rol door een echte schrijver te laten vertolken.

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content