Antwerp Fringe Festival palmt Antwerpen in met gedurfd performanceprogramma

Poster Antwerp Fringe Festival © .

Op 5, 6 en 7 september organiseert FRINGE vzw de eerste editie van het Antwerp Fringe Festival, dat zal plaatsvinden op en rond het Conscienceplein in Antwerpen. Met ‘Make your transition’ als tagline claimen ze hun eigen plek in het festivallandschap.

Het Fringe-concept wordt voor het eerst in België geïntroduceerd en treedt hiermee in de voetsporen van meer dan 300 Fringe Festivals wereldwijd, zoals het bekende Fringe Festival van Edinburgh waar het allemaal mee begon. Onder andere Amsterdam, Avignon, Adelaide en New York boekten al succes met hun ‘festivals in de marge’ en nu is het dus tijd aan Antwerpen om mee te stappen in dit verhaal.

‘Experimenteer en grijp kansen’

Via een open call eerder dit jaar werden uit 140 inschrijvingen 25 projecten geselecteerd. Het programma introduceert nieuwe (internationale) namen en voormalige studenten van onder andere het Conservatorium, het KASK, P.A.R.T.S en de Toneelacademie Maastricht. Wat de deelnemers verbindt is dat ze het heft in eigen handen nemen en niet wachten tot de kansen zich aandienen. Het festival biedt een platform voor beginnende, jonge makers en moedigt hen aan om het experiment niet te schuwen. Het doel van het festival is een stimulans te bieden to make your transition. De organisatie zet de makers aan tot ondernemen, samenwerkingen aangaan en het creëren van eigen kansen.

Podiumkunsten in de breedste zin

Met steun van Provincie Antwerpen, District Antwerpen, Stad Antwerpen en Fameus en in samenwerking met lokale organisaties richt Antwerp Fringe zich op de podiumkunsten in de breedste zin van het woord. Een honderdtal artiesten zullen hun werk presenteren, variërend van beeldende performance, dans, theater, muziek, installatiekunst tot poëzie- en woordkunst. Culturele vernieuwing, diversiteit en experiment staan centraal. Het festival richt zich naar wat er in de marge (de fringe) leeft en dus volledig losstaat van de al gevestigde waarden en de structureel gesubsidieerde gezelschappen.

In het hart van de stad

De voorstellingen, die grotendeels gratis toegankelijk zijn, vinden plaats op het Conscienceplein en omliggende locaties als cafés, kelders, kleine theaterzalen en appartementen. Naast de officiële selectie zal er in samenwerking met Cinema Cartoons, boekhandel De Groene Waterman, de Arenberg Schouwburg en Het Bos ook een aanvullend nevenprogramma zijn. In De Kleine Hedonist en Podiumcafé AMI luisteren plaatselijke bands het festival op.

Opwarmen en feestelijk openen

Het festival wordt op vrijdag 5 september in gang getrapt met een heuse openingsact op het Conscienceplein en een stomend feest in Het Bos met dj-sets van onder meer Soldier’s Heart, Pop Rules, A-Wax en Farid. (LP)

Volg Antwerp Fringe via Facebook en surf voor meer informatie en het programma naar antwerpfringe.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content