Anne Teresa De Keersmaeker krijgt Gouden Leeuw op Biënnale Venetië

© Herman Sorgeloos

De Belgische choreografe krijgt de prestigieuze onderscheiding voor haar gehele oeuvre. Ze wordt omschreven als ‘een leidende figuur op het gebied van de Belgische en Europese dans sedert de jaren tachtig’.

De Biennale van Venetië heeft een Gouden Leeuw toegekend aan de Belgische choreografe Anne Teresa De Keersmaeker voor haar gehele oeuvre. Dat meldt de Biennale op haar site. Ook de Zwitserse toneelregisseur Christoph Marthaler en de Frans-Griekse componist Georgis Asperghis zullen deze onderscheiding, de Golden Lion for Lifetime Achievement, ontvangen.

De Keersmaeker wordt op de site van de biennale omschreven als “een leidende figuur op het gebied van de Belgische en Europese dans sedert de jaren tachtig”. Zij maakt een “originele synthese van formele strakheid en pathos” en dat was reeds te merken in haar “verbluffend debuut”, Rosas danst Rosas.

Voorts heeft Virgilio Sieni, voorzitter van de afdeling Dans van de Biennale, woorden van lof voor “haar poëtisch gebaar, gestalte gegeven door het lichaam, dat heeft geleid tot een significante verschuiving tussen westerse culturen naar het begrip van het lichaam in het toneel als medium voor het experimenteren met taal”. Kortom: lichaamstaal als communicatie. Sieni bewierookt voorts hoe De Keersmaeker het lichaam in de ruimte (van het podium) gebruikt als “platform van de wereld”.

Op de Dansbiennale van Venetië was De Keersmaeker in 2001 aanwezig met het stuk “Rain” (Regen), waar de dansers dansen onder een regen van zilverdraad, begeleid door de minimalistische muziek van Steve Reich (‘Music for 18 Musicians’).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content