Anita Evenepoel wint Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Vormgeving uitgereikt aan vormgeefster Anita Evenepoel.

De jury prees de veelzijdige Anita Evenepoel voor haar rol als vaandeldrager voor het experiment, een voorbeeld van hoe passie een drijfveer kan vormen.

Anita Evenepoel is textielontwerpster, materiaalspecialiste, experimenteel modeontwerpster… Vanuit haar studies regentaat wiskunde experimenteert ze graag met wegwerpmaterialen, textielsoorten uit de medische sector en technische stoffen die tegen de wereld van de scheikunde aanleunen.

Ze legde ooit uit dat ze alleen met nieuwe materialen tot nieuwe inzichten komt. “Ik tast zoveel mogelijk grenzen af. Hoe groot kan ik het laten worden, hoe ver kan ik het uitrekken.”

Evenepoel is een autodidact. Ongewone eigenschappen van materialen zet ze met plezier in de verf. Rubber, niet-edele materialen, neopreen kunnen allemaal leiden tot juwelen, modeaccessoires en kledingstukken. Coaten, lakken, weven, printen en bedrukken: geen enkele techniek is haar vreemd. Haar jassencollectie Prêt-á-partir is een mooie vertaling van die experimenteerdrift.

Henry van de Velde Award
Evenepoels talent bleef niet onopgemerkt. Ze ontwierp kleren voor de Amerikaanse zangeres Paula Abdul, de New Yorkse Iso Dance Company en het Nederlandse ballet- en dansgezelschap Scapino.

In 1999 bedacht de provincie Antwerpen haar met de vijfjaarlijkse loopbaanprijs. Vijf jaar geleden mocht ze de Henry van de Velde Award voor loopbaan van Design Vlaanderen in ontvangst nemen. Ze vertelt begeesterd over haar kennis en liefde voor het vak. Academies en instituten nodigen haar dan ook graag uit als gastdocente.

De jury prijst de laureate als volgt: “Anita Evenepoel is haar hele carrière lang op zoek naar de juiste materialen waaruit ze inspiratie haalt voor haar ontwerpen. Ze gaf ooit toe in een interview dat het geheim van een goed ontwerp soms in een klein hoekje ligt. De jury haalt Anita Evenepoel graag even uit dat kleine hoekje en honoreert haar met de Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving voor een carrière opgebouwd rond materialen, experiment en passie.”

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Kleding, sieraden, stoffen… hebben geen geheimen voor Anita Evenepoel. Zij vertrekt immers vanuit het materiaal en tast de limieten af van wat ze met dat materiaal aankan. Een vakvrouw pur sang.” (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content