Alle fotogekken naar Parijs

Nog snel voor een weekend naar Partijs is het devies voor alle fotoliefhebbers. Daar wordt immers de jaarlijkse fotobeurs ‘Paris Photo’ gehouden.

Sedert 1996 is het een soort Mekka geworden voor iedereen die hoogte wil krijgen van de stand van zaken in de fotografie. Onder de auspiciën van het Maison de la Photographie wordt om de twee jaar in de Carrousssel van het Louvre plaats gemaakt voor fotogaleries van over de hele wereld en gespecialiseerde musea.

En dit jaar is er nog een speciaaltje “Photo Saint-Germain-des-Prés” waar de galeristen van het district exposeren. Alles samen wordt het evenement beschouwd als de Olympische Spelen van de fotografie. Het initiatief heeft ook wortels geschoten in Berlijn en Bratislava en in april 2013 is er ook Patris Photo in Los Angeles, in de Paramount Studio’s.

In Parijs verzamelen nu 151 internationale galeries uit 22 landen waarvan dertig nieuwe deelnemers met meer dan 1.000 kunstenaars. Bovendien kunnen de bezoekers deelnemen aan allerlei evenementen, conferenties, debatten en ceremoniële prijsuitreikingen. Daaronder de prijs voor het beste fotoboek uit 2012 uitgereikt door de Aperture Foundation.

Drie niet-commerciële tentoonstellingen maken dit jaar ook deel uit van het programma. Onder de titel “Livres Ouverts, acquisitions récentes” wordt de aankooppolitiek van het Lacma in Los Angeles, het fotomuseum in Winterthur en huis Marseille uit Amsterdam getoond. En onder titel “Collection privée” etaleert het Londens Archives of Modern Conflict een deel van zijn 4 miljoen documenten. En dan is er nog “Photo Off” waarin zowat twintig galeries werk tonen van jonge fotografen.

Genoeg dus om gedurende een weekend een paar schoenen te verslijten en de ogen de kost te geven.

Ludo Bekkers

Paris Photot Carroussel du Louvre van15 tot 18 november; Photo Off : La Bellevilloise ook van 15 tot 18november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content