Els Van Steenberghe

Alain Platels ‘Tauberbach’ gaat naar Berlijn

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Het verbluffend mooie ‘Tauberbach’ van Alain Platel zal in mei te zien zijn in Berlijn tijdens het toonaangevende festival Theatertreffen.

Elk jaar in mei wordt in Berlijn het toonaangevend theaterfestival Theatertreffen georganiseerd. Een jury van zeven critici selecteerde dit jaar uit 395 Duitse, Oostenrijkse en Zwitsere producties de tien meest markante creaties van het laatste seizoen.

tauberbach, de nieuwste succescreatie van Alain Platel, is één van de geselecteerde voorstellingen. De aanzet voor tauberbach was de simpele vraag van actrice Elsie de Brauw aan regisseur Alain Platel: “wil jij met mij een voorstelling maken?” Naast actrice Elsie de Brauw staan vijf dansers op scène, die eerder al in producties van les ballets C de la B te zien waren.

Een inspiratiebron voor de voorstelling is het project ‘Tauber Bach’ van Artur Zmijewski, muziek van Bach door doven gezongen. Een ander uitgangspunt is de documentaire Estamira van Marcos Prado over een schizofrene vrouw die in Brazilië op een vuilnisbelt leeft en een unieke manier van communiceren met haar omgeving heeft ontwikkeld. Vandaar het thema ‘hoe met waardigheid proberen (over)leven in bijna onmogelijke omstandigheden?’

In tauberbach zet Alain Platel zijn onderzoek verder naar bewegingsmateriaal dat omschreven kan worden als ‘bastaarddans’ en dat in gang werd gezet bij de creatie van vsprs (2006) en verder werd ontwikkeld in Nine Finger (2007), pitié! (2008), Out of Context – for Pina (2010) en C(H)OEURS (2012). Er wordt gezocht naar bewegingen die ontstaan wanneer de dansers ‘kruipen in dat stukje van hun hoofd waar de beschaving nog geen vat op heeft gekregen’.

In tauberbach is de muzikale leiding in handen van Steven Prengels, die ook eerder samenwerkte met Alain Platel voor Gardenia (2010) en C(H)OEURS (2012). Ook hier vormt de muziek een leidraad doorheen de voorstelling, met vocaal werk van Bach en ook van Mozart, dat live door de performers wordt vertolkt.

Vanaf 16 april 2014 is de voorstelling in België te zien.

(E.V.S.)

Alle info: www.lesballetscdela.be en www.ntgent.be

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content