Alain Platels ‘Out of Context’ genomineerd voor Canadese Dance Award

Platels succescreatie ontroert de jury van de Dora Awards 2011 in Toronto.

Nadat de voorstelling vorig jaar in Duitsland uitgeroepen werd tot ‘Produktion des Jahres‘ en in Frankrijk tot ‘production de l’année’, is Out of Context – for Pina nu ook in Canada genomineerd.

Out of Context-for Pina van Alain Platel gebruikt een bewegingstaal die verbonden is met het onbewuste, het ongecontroleerde: van spasmen, klappertanden, grimassen tot dronkenmangang en een selectie ‘silly walks‘. Samen met negen dansers ging Alain Platel op zoek naar de spanning tussen dit arsenaal aan ongecontroleerde bewegingen en de klassieke choreografische elementen.

Dionysisch ritueel

Op Knack.be schreef collega Liv Laveyne dat de mix tussen dans, theater en muziek zijn climax vindt in een schitterende choreografie.

Het klappertanden van de dansers gaat over in een beat en de beesten van daarnet worden party-animals. De fuif als het Dionysisich ritueel van onzen tijd: een honger naar aandacht, verleiding, fysiek contact, seks en losgaan. Dat blijkt ook uit de flarden liedjesteksten die de dansers in de micro fluisteren, brullen, schreeuwen en waardoor de persoonlijkheden van de dansers zich – nog sterker dan al het geval was – laten kennen.

De passie van Dora Mavor Moore

Out of context – For Pina ging januari 2010 in première in het Brusselse Kaaitheater. Sindsdien trok de creatie de wereld rond. In oktober 2010 was Out of Context te gast in het Canadese Toronto. Daar overtuigde de voorstelling de jury van de Dora Awards. De jury nomineerde de productie prompt in de categorie Outstanding Dance Performance 2011. De Dora Awards worden jaarlijks in Toronto uitgereikt en zijn een erkenning van het beste werk dat op vlak van dans, theater en opera gedurende het voorbije seizoen in Toronto te zien was.

De andere genomineerden in dezelfde categorie zijn Chroma van The National Ballet of Canada, Un peu de tendresse bordel de merde! van Dave St-Pierre, In between van ProArteDanza en Two Faced Bastard van Chunky Move.

De Dora Awards zijn genoemd naar Dora Mavor Moore (1888 – 1979). Deze uit Glasgow afkomstige theaterziel was ‘one of the key founders of professional theatre in Canada‘, zo luidt het. Zij wijdde haar hele leven aan het creëren van theater én het oprichten van theatergezelschappen. Zo was ze onder meer de drijvende kracht achter de New Play Society (1946 – 1971), een in Toronto gevestigd theatergezelschap waarmee Moore de productie van oorspronkelijke, nieuwe Canadese theaterteksten stimuleerde.

Op 27 juni 2011 worden de winnaars van de Dora Awards 2011 bekendgemaakt.

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content