Aantal Vlaamse producties VRT stijgt (niet snel genoeg)

Het aantal Vlaamse producties op de openbare tv-zenders is weldegelijk gestegen, maar niet snel genoeg. Dat bleek tijdens de voorstelling van het jaarverslag van de openbare omroep in het Vlaams Parlement.

Het aantal Vlaamse producties op de openbare tv-zenders is weldegelijk gestegen, maar niet snel genoeg. Dat bleek dinsdag bij het antwoord van de VRT-top op de jaarlijkse evaluatie van de beheersovereenkomst door de Vlaamse Regulator voor de Media in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement. Sinds deze maand draaien de radiozenders ook voldoende Nederlandstalige muziek, maakte gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter zich sterk.

Het aandeel Vlaamse producties op Eén en Canvas daalde in 2012 van 66,4 tot 61,8 procent, terwijl de norm in de nieuwe beheersovereenkomst werd opgetrokken tot 65 procent. Die percentages zijn volgens de top van de omroep echter een vertekening. “In absolute cijfers is het aantal eigen producties gestegen, van 2.348 uur tot 2.700 uur”, zei Sandra De Preter. “Door de opstart van een derde net moest er echter een groter aantal zenduren worden gevuld, waardoor het aandeel is gedaald. Dit blijft natuurlijk heel vervelend.”

Ander minpuntje in de evaluatie door de VRM is het aandeel Nederlandstalige muziek op de eerste twee radionetten. Radio 1 draaide vorig jaar slechts 12,7 procent Nederlandstalig waar dat 15 procent zou moeten zijn en Radio 2 haalde 27,7 procent waar naar 30 procent moet worden gestreefd. “De voorbije jaren hebben we een belangrijke stijging geboekt en vanaf juli 2013 halen we het streefcijfer”, pareerde De Preter de kritiek.

In het daaropvolgende debat hakte de oppositie opnieuw fors in op het derde kanaal, dat werd gelanceerd in een periode waarin de VRT sterk moet besparen. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content