30 Rock: Grappiger dan Friends

Het komische prijsbeest dat bij ons bijna onbekend is, toont in het derde seizoen nog geen tekenen van verzwakking.

30 Rock – Seizoen 3

Reeks: *** Extra’s: ***

Reeks. Tien. Dat is het aantal Emmy Awards dat 30 Rock, een komische reeks over het leven achter de schermen van een Amerikaanse sketchshow, na drie seizoenen al op haar naam heeft kunnen schrijven. Ter vergelijking: bij The Sopranos stond de teller na het derde seizoen op zes. Toch is de kans groot dat u bedenkster en hoofdrolspeelster Tina Fey enkel zult kennen als ‘de vrouw die Sarah Palin zo geloofwaardig kan nadoen’, want met uitzondering van een korte passage bij de VRT is 30 Rock bij ons nauwelijks te zien geweest.

Terwijl het voor de Vlaamse tv-kijker vaak lijkt alsof het genre een stille dood is gestorven, bewijst een reeks als 30 Rock dat de sitcom nog altijd springlevend is. Meer zelfs, net als Arrested Development, de serie waarover we enkele weken geleden de loftrompet opstaken, is 30 Rock veel gedurfder, experimenteler en gewoon ook grappiger dan bijvoorbeeld Friends, dat zes jaar na het heengaan nog altijd bij ons herhaald wordt: hier geen lachband, geen uitzinnig livepubliek, geen eenvoudige verhaaltjes waarin op het einde van elke aflevering alle problemen opgelost zijn, maar een mengeling van absurde wendingen, gevatte parodieën en woordgrappen waarover je toch even moet nadenken. Net zoals bij dramareeksen als Mad Men of The Wire is kwaliteit hier echter veeleer een struikelblok dan een pluspunt om bij ons op tv te komen.

Enfin, wie 30 Rock wel al kent en ondertussen de hoop heeft opgegeven dat men de reeks bij de VRT ooit nog zal voortzetten, kan gelukkig nog altijd terecht in de dvd-winkel, waar het derde seizoen nu in de rekken ligt. En we kunnen u meteen geruststellen: 30 Rock toont in deze 22 afleveringen nog geen tekenen van verzwakking en de reeks telt deze keer bovendien een pak meer gaststerren dan de vorige twee seizoenen, van Jon ‘Mad Men’ Hamm over Oprah Winfrey tot Salma Hayek.

Extra’s. Audiocommentaar van Tina Fey, enkele gewiste scènes, fotogalerij, making-of van de aflevering waarin de personages hun eigen Muppetversie krijgen, docu waarin de cast het script van een aflevering doorneemt en enkele speeches van prijsuitreikingen.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content