10 tv-series voor op vakantie

Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Zin om die serie waar u nooit aan begonnen bent in te halen op vakantie? Tien aanraders die volledig op dvd zijn verschenen, en dus eenvoudig een plekje in de koffer kunnen krijgen.

THE WIRE

6 seizoenen, circa 60 uur

Te bekijken als? U het beu bent dat uw vrienden u maar blijven aanmanen om ‘de beste tv-serie aller tijden’ te bekijken. (Ze hebben trouwens gelijk, uw vrienden)

Te vermijden als? U op vakantie gaat naar Baltimore. Dit epos over de ‘war on drugs’ in de VS is grotendeels opgenomen in de straten van de Amerikaanse stad en leent zich dus uitstekend tot locatiebezoekjes. Maar het probleem is dat u na het bekijken ervan wellicht niet meer uw hotelkamer durft uit te komen.

THE SOPRANOS

6 seizoen, circa 85 uur

Te bekijken als? U met enige verwondering hebt staan kijken naar alle ophef over de dood van James Gandolfini. Laat u zes seizoenen onderdompelen in de wereld van maffiabaas Tony Soprano, en u zult begrijpen waarom deze reeks en haar hoofdrolspeler zo belangrijk zijn geweest.

Te vermijden als? U tijdens uw vakantie op dieet bent. Het aantal cannoli’s dat de revue passeert op het scherm, zou u weleens te veel kunnen worden. Al is het verschil in omvang tussen de Gandolfini van het eerste seizoen en die van het zesde misschien alarmerend genoeg om van alle zoetigheden af te blijven.

THE WEST WING

7 seizoenen, circa 115 uur

Te bekijken als? U net door Borgen heen bent en denkt dat er op het vlak van politieke dramaseries echt wel niets beters gemaakt is. Want The West Wing, over de Amerikaanse president Jed Bartlet en zijn staf, is beter.

Te vermijden als? U politicus bent en even twee weken niet aan politiek gekrakeel wilt denken.

THE SHIELD

7 seizoenen, circa 65 uur

Te bekijken als? U op zoek bent naar een potige, meeslepende misdaadserie. Deze reeks over de corrupte flik Vic Mackey, die om het door drugs vergeven Los Angeles veilig te houden meer dan één grens durft te overschrijden, is van begin tot einde immers een flinke stomp in de buik.

Te vermijden als? U op vakantie gaat naar Los Angeles. De wijk Farmington waar de reeks zich afspeelt, is weliswaar fictief maar geloof ons vrij: er zijn daar heel wat buurten die er zo voor kunnen doorgaan. Zie ook: The Wire.

FRIDAY NIGHT LIGHTS

5 seizoenen, circa 60 uur

Te bekijken als? U op reis bent met tienerkinderen. Deze Amerikaanse serie over een high school footballteam van een kleine Texaanse stad is namelijk niet alleen het mooiste tienerdrama van het afgelopen decennia, u zult ook ver moeten zoeken om een reeks te vinden waar gewone volwassenen knapper worden neergezet.

Te vermijden als? U op vakantie in geen honderd jaar met sport geconfronteerd wil worden. Friday Night Lights mag dan allerminst een reeks over football zijn, er zijn natuurlijk wel enige footballwedstrijden in te zien. O ja, en ook nog wat volleybal maar gelukkig niet te veel.

SIX FEET UNDER

5 seizoenen, circa 65 uur

Te bekijken als? U niet bang bent om op vakantie over de grote levensvragen na te denken. Six Feet Under, geschreven door Alan ‘American Beauty’ Ball, gaat over een familie van begrafenisondernemers en de mensen die ze – meestal in gestrekte positie – over de vloer krijgen, maar dat decor wordt gebruikt voor verhalen over de dood en vooral het leven voor de dood . Ball is trouwens ook de man achter True Blood, maar niemand is perfect.

Te vermijden als? U van het melancholische type bent. Six Feet Under is lichtvoetig en zelfs grappig, maar het blijft natuurlijk wel een reeks over de dood. En de allerlaatste scène is ontroerend genoeg om zelfs de meest geharde man een krop in de keel te bezorgen.

HOUSE M.D.

8 seizoenen, circa 130 uur

Te bekijken als? Het niet per se moeilijk hoeft te zijn. De medische detectivereeks House M.D., waarin de gelijknamige dokter (gespeeld door Hugh Laurie) elke aflevering patiënten met de meest bizarre ziektes beter maakt en ondertussen zijn medewerkers onder de gangtegels schoffelt, is het perfecte medicijn voor het slapengaan.

Te vermijden als? U aanleg tot hypochondrie hebt en niet in orde bent met uw Europese ziekteverzekering.

FLIGHT OF THE CONCHORDS

2 seizoenen, circa 10 uur

Te bekijken als? U fan bent van absurde humor en muziek, en liefst beide samen. In deze HBO-comedy volg je twee gesjeesde Nieuw-Zeelandse folkmuzikanten die proberen door te breken in New York. Een bijzonder grappige queeste die af en toe onderbroken wordt door videoclips waarin de twee een of ander muziekgenre geweldig te kakken zetten.

Te vermijden als? Vakantie voor u betekent: ‘Joepie, herhalingen van FC De Kampioenen op tv!’

DEADWOOD

3 seizoenen, circa 35 uur

Te bekijken als? U van westerns houdt: de briljante reeks over een kleine cowboygemeenschap aan de rand van de beschaving heeft alles wat de liefhebber nodig heeft. En dankzij de unieke dialogen van scenarist David Milch – een mengeling van hoogdravende Shakespeariaanse taal en schuttingwoorden – worden de gesprekken aan het zwembad kleurrijker dan ooit tevoren.

Te vermijden als? U met kleine kinderen op vakantie bent. Er wordt redelijk wat gevloekt in Deadwood (en met redelijk wat bedoelen we gemiddeld 70 fucks en aanverwanten per aflevering) en in een bungalow durven de muren nogal dun te zijn.

24

8 seizoenen, circa 150 uur. Maar als het helpt: seizoen 1 en seizoen 5 zijn de beste.

Te bekijken als? U niet op vakantie gaat om slaap in te halen. De thrillerreeks over ‘special agent’ Jack Bauer die allerlei terroristische aanslagen moet verijdelen is namelijk nogal verslavend: voor u het weet, is het ochtend.

Te vermijden als? U neiging tot paranoia hebt. Een paar seizoenen en u begint overal terroristen te zien, of te checken of de kamer in uw hotel wel een safe heeft. (Als u die laatste verwijzing snapt, dan wordt u, net als ondergetekende, oud.)

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content