10 tv-reeksen die u absoluut moet zien

Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Tien om te zien. Deze tien tv-reeksen mag/kunt u vandaag niet missen.

Homeland

WAT Een van de meest besproken series van het moment, de terreurthriller over soldaat Nick Brody die uit gevangenschap terugkeert en door de CIA-agente Carrie Matheson ervan verdacht wordt dat hij is overgelopen. Het tweede seizoen loopt momenteel nog even op 2BE en Ned3, het eerste seizoen is uit op dvd.

TE VOLGEN OMDAT Homeland in het tweede seizoen weliswaar minder te zeggen heeft over de houding van de VS in de war on terror, maar wel een zeer strak geschreven en uiterst spannende thriller blijft.

Southland

WAT Een politieserie van de makers van E.R. en Third Watch , over een groentje dat net afgestudeerd is en met een ancien mee de straten van Los Angeles veilig moet houden. Net zoals bij die twee andere reeksen focust Southland vooral op de hulpverleners uit de eerste lijn: de gewone agenten die op patrouille trekken en als eerste aankomen bij vuurgevechten om echtelijke ruzies. Te zien op VIER, weliswaar in het holst van de nacht maar dat past wel goed bij de sfeer van de serie.

TE VOLGEN OMDAT Southland in de VS na het tweede seizoen verhuisde van NBC naar de veel kleinere zender TNT, waardoor de schrijvers veel meer vrijheid kregen. Van een meer dan degelijk drama is de reeks dan ook uitgegroeid tot een van de beste politieseries van het moment.

Treme

WAT De reeks van David Simon over de inwoners van de verwoeste wijk in New Orleans die weer recht krabbelen na de doortocht van de orkaan Katrina. Seizoen 1 en 2 zijn uit op dvd, seizoen 3 loopt op Acht.

TE VOLGEN OMDAT Treme een buitenbeentje is, een serie als een geïmproviseerd stukje jazz met verhalen die kriskras door elkaar lopen en nergens heen lijken te gaan maar waardoor je plotseling, als het refrein de kop opsteekt, heel erg gepakt kunt worden. Nou ja, aangezien Simon de man achter The Wire en Generation Kill is, kan dat natuurlijk ook niet echt verwonderen.

Wilfred

WAT Een komisch drama over een jongeman (Elijah de hobbit Wood) die na een mislukte zelfmoordpoging door zijn buurvrouw gevraagd wordt om op haar hond te passen. Alleen ziet Ryan Wilfred niet als een huisdier, maar als een man in een hondenpak. Een vuilgebekte, marihuana rokende man bovendien, die zichzelf tot doel stelt om Ryan te leren hoe hij moet genieten van het leven. Momenteel te zien op donderdagavond op 2BE, waar de serie vanaf begin juni bovendien het gezelschap krijgt van Louie, nog een top komische reeks van het moment.

TE VOLGEN OMDAT het een serie is waarin alles kan. Speelt alles zich af in de fantasie van Ryan? Is hij toch gestorven? Is Wilfred zijn alter ego? Een antwoord krijg je niet, maar daardoor kan de reeks tegelijk helemaal de absurde toer opgaan (in een aflevering probeert een door de duivel bezeten Wilfred Ryans zus te vermoorden) en toch geloofwaardig blijven.

Mad Men

WAT In de VS is het zesde seizoen bezig, bij ons loopt seizoen 5 momenteel op de Nederlandse tv – later is het ook te zien op Acht. In dit seizoen moet Don Draper zich aanpassen aan de gewoontes en ambities van zijn veel jongere vrouw Megan, en krijgt het reclamebureau enkele bijzonder veeleisende klanten te verwerken.

TE VOLGEN OMDAT het Mad Men is natuurlijk. Het vijfde seizoen is misschien net iets minder sterk dan de voorgaande het is ook het eerste dat niet bekroond werd met een Emmy maar Mad Men is zoals Lionel Messi: ook op een mindere dag stukken beter dan de meeste concurrenten.

Breaking Bad

WAT De gitzwarte dramareeks over de leraar chemie die verandert in een meedogenloze drugdealer heeft de eindsprint ingezet: in de VS komen deze zomer de laatste acht afleveringen – deel twee van seizoen vijf – op het scherm – en betaalzender Prime zal dra volgen. Op dvd komt het vierde seizoen deze week op de markt, de eerste helft van seizoen vijf volgt in augustus.

TE VOLGEN OMDAT Breaking Bad de meest complete serie van het moment is: verslavend, diepzinnig, gelaagd, schokkend en visueel vernuftig.

Borgen WAT Het Deense succesdrama over premier Birgitte Nyborg en haar politieke en privéproblemen. Het derde en laatste seizoen verschijnt volgende week op dvd, Prime en Canvas volgen later.

TE VOLGEN OMDAT U onderhand genoeg hebt van al die mensen die aan uw hoofd zeuren over hoe goed Borgen wel niet is. En omdat u ondertussen toch door The Killing heen bent.

Justified

WAT Een moderne western gebaseerd op het werk van misdaadschrijver Elmore Leonard, over een ‘federal marshal’ met een tong van goud en schietgrage vingers die het schorremorrie in het Amerikaanse zuiden opspoort. Seizoen 1 & 2 zijn net uit op dvd.

TE VOLGEN OMDAT Justified de meest onderhoudende reeks van het moment is: een feest van gevatte dialogen, geweldige acteurs – u herkent ze uit Deadwood en The Shield – actiescènes die je de adem benemen en spannende verhalen. Het betere jongensboek op het scherm.

The Big C WAT Een lichtvoetig drama over kanker. Ja, dat leest u goed. The Big C gaat over een vrouw van middelbare leeftijd (Laura Linney) die ontdekt dat ze terminaal ziek is en besluit om van het leven te gaan genieten. Omdat ze tegelijk beslist om haar omgeving niet op de hoogte te brengen van haar ziekte komt haar gedrag steeds gekker over voor haar man en zoon. Seizoen 1 en 2 komen deze week uit op dvd.

TE VOLGEN OMDAT The Big C een reeks is in de traditie van Weeds of Nurse Jackie: een dramedy over een zwaar onderwerp waar toch mee te lachen valt, met een zeer mooi vrouwelijk hoofdpersonage.

Game of Thrones

WAT Het veel besproken fantasy-epos naar de boeken van George RR Martin, een ambitieus lappendeken van personages en verhalen, gelardeerd met bruut geweld en al even brute seks. Seizoen 3 loopt momenteel op Prime.

TE VOLGEN OMDAT Game of Thrones op een gekke manier erg meeslepend is: er lijkt nooit echt iets in te gebeuren, iedereen lijkt voortdurend onderweg naar ergens zonder aan te komen, en toch kun je niet stoppen met kijken. En hadden we al gezegd dat er veel geweld en seks in zit?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content