Welke Netflixseries bingewatchen we (en dewelke bekijken we langzamer)?

© gf

Waarom verslinden we de ene serie en bekijken van de andere ‘slechts’ een aflevering per week? Het researchteam van Netflix zocht het uit.

Netflix onderzocht vorig jaar al na hoeveel afleveringen de gemiddelde kijker verslaafd werd aan een serie. Een nieuw onderzoek wijst nu uit welke series we bingewatchen en dewelke niet.

Het researchteam van de streamingdienst analyseerde daarbij data uit meer dan 190 landen en onderzocht meer dan 100 series. Aan de hand van de resultaten stelde het team een bingeschaal op, een grafiek die aantoont welke series we verslinden en dewelke we bijvoorkeur aan een trager tempo bekijken. ‘De bingeschaal laat zien dat de kijkervaring bij een serie sterk varieert tussen het emotionele en het rationele’, aldus Cindy Holland, vicevoorzitter van Netflix.

Komedies, drama’s en thrillers verslinden

Bij Orange is the New Black en andere komedies met een vleugje drama blijven kijkers meestal na een aflevering aan het scherm plakken. Series die de kijker prikkelen en beroeren, zoals Orphan Black en Sense8, maken het ook moeilijker om weg te klikken. Televisiereeksen die het bijna onmogelijk maken om te stoppen met bingewatchen zijn de klassieke horrorseries en thrillers, waaronder The Fall, The Walking Dead en American Horror Story.

Complexe verhalen op een rustig tempo

Daarnaast toonde het onderzoek aan dat kijkers complexe verhalen liever langzaam consumeren. We doen er dus iets langer over om minder voor de hand liggende komedies of series met een maatschappijkritische ondertoon, geladen grappen of onvolmaakte karakters uit te kijken. Horen in dat rijtje thuis: onder meer House of Cards, Bloodline , BoJack Horseman, Love en Unbreakable Kimmy Schmidt. (EL)

Welke Netflixseries bingewatchen we (en dewelke bekijken we langzamer)?
© Netflix

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content