Waarom ‘Gilmore Girls’ de ultieme herfstreeks is

Jozefien Wouters
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

De feiten

Deze week begint de herfst. Dat betekent een aantal dingen. Pompoensoep. Krakende bladeren onder uw voeten. Kortere dagen. Beige broeken. De eerste symptomen van een nakende winterdip. En vooral: voor de zoveelste keer Gilmore Girls bingen. Of toch als we het internet mogen geloven, dat zich al enkele weken klaarstoomt voor de meest herfstige reeks ooit met memes, TikTok-video’s en artikels.

Dat een nieuwe generatie Gilmore Girls, een twintig jaar oude reeks over de jonge moeder Lorelai en haar tienerdochter Rory die tevens elkaars beste vriendinnen zijn, aan het ontdekken is, is op zich niet zo gek. De reeks staat op Netflix, en iets soortgelijks gebeurde ook met Friends en Seinfeld. Bovendien is Gilmore Girls op enkele foute mopjes en een gebrek aan diversiteit na nog steeds opvallend fris, met herkenbare vrouwelijke personages, popculturele referenties en vlijmscherpe dialogen. (De personages praten zo snel dat de scripts naar verluidt gemiddeld twintig pagina’s langer waren dan die van andere tv-reeksen).

Verrassender is de specifieke periode waarin Gilmore Girls wordt geconsumeerd. Namelijk in de herfst. Elk jaar opnieuw. Mogelijks ligt het aan het feit dat de reeks in première ging op 5 oktober 2000 en Rory’s schoolcarrière volgt. Hoogstwaarschijnlijk zitten de herfstintro, de herfstoutfits, de herfstverhaallijnen en het permanent herfstige Stars Hollow, het dorpje waar de Gilmores wonen, er voor iets tussen.

Maar waarschijnlijk heeft het nog het meest te maken met het feit dat Gilmore Girls naast de meest herfstige reeks ooit misschien ook de meest wholesome reeks ooit is. Gilmore Girls is een reeks over verbinding, familie en vriendschap die zich afspeelt in een veilig stadje vol excentrieke figuren, kleine zelfstandigen, liters koffie en hopen junkfood die je dagelijks naar binnen kan spelen zonder gezondheidsrisico’s. Het meest dramatische dat er lijkt te gebeuren is een dorpsvergadering die escaleert, de begrafenis van een kat of Rory die voor het eerst in haar leven buist op een examen. Gilmore Girls is het soort reeks dat je met je moeder kijkt. Dat is behoorlijk hartverwarmend. Zeker wanneer je eigen dagen korter en kouder worden.

De trivia

Amy Sherman-Palladino, de bedenker van Gilmore Girls, is ervan overtuigd dat de reeks vandaag nooit goedgekeurd zou worden, ‘tenzij moeder en dochter kunnen vliegen of graag misdrijven oplossen’.

Om je een idee te geven hoe snel de acteurs precies praten: Scott Patterson en Lauren Graham, die Luke en Lorelai spelen, moesten stoppen met roken om voldoende adem over te hebben voor hun dialogen.

Wat het overigens des te pijnlijker maakt dat Gilmore Girls in zeven jaar tijd enkel een Emmy-nominatie voor beste make-up kreeg. Lauren Graham verdiende alle awards.

Ja, we negeren in dit artikel bewust de reboot uit 2016. Níémand wil daaraan herinnerd worden.

De populairste tijdverdrijven in de herfst

10% pompoensoep maken

10% wandelen in het bos

10% met een warme chocomelk in de zetel liggen

10% koekjes bakken

60% Gilmore Girls bingen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content