VRT zet zich schrap voor drukke sportzomer: een overzicht

Sportzomer 2016. Alle commentatoren van de openbare omroep. © VRT

Met Euro 2016, de Tour de France en de Olympische Spelen in aantocht, wordt de sportzomer “één om duimen en vingers bij af te likken”. Het jonge talent Aster Nzeyimana is dan weer het nieuwe sportanker in “Het Journaal”.

Het wordt een drukke sportzomer. Alle voetballiefhebbers en fans van de Rode Duivels kijken uit naar het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk. Nog bij onze zuiderburen is er deze zomer de hoogmis van het wielrennen, de 103de editie van de Tour de France. In 2016 zijn er ook de vierjaarlijkse Olympische Spelen.

EK-voetbal op Eén en Canvas

Ook op radio en tv worden sportfanaten op hun wenken bediend. “De komende drie maanden worden voor onze sportredactie de drukste en spannendste van de laatste drie jaar”, zegt Luc Van Langenhove, manager van VRT Sport. “We willen dat de sportliefhebbers de hele sportzomer in geuren en kleuren en in de beste omstandigheden kunnen volgen.” De voetballiefhebbers kunnen bij Eén en Canvas terecht voor alle wedstrijden van Euro 2016. Alle wedstrijden worden live en integraal uitgezonden.

De sportjournalisten van dienst zijn Frank Raes, Filip Joos, Eddy Demarez, Stef Wijnants, Peter Vandenbempt en Geert Heremans. Aan de voet van de VRT-toren trekken Karl Vannieuwkerke en Maarten Vangramberen een voetbaldorp in Franse sfeer op, van waaruit wedstrijden, analyses, reportages en de dagelijkse talkshow “Panenka” op de kijkers worden losgelaten. Tal van voetbalanalisten treden er in het voetlicht, onder wie Jan Mulder, Gert Verheyen, Wesley Sonck en Imke Courtois.

Radio 1 lanceert deze zomer het overkoepelend programma “Studio France“. Het programma, elke dag van 10 juni tot 24 juli, brengt een mix van sport, nieuws, muziek en ontspanning en combineert de liveverslaggeving van het EK en de Ronde van Frankrijk.

Ook Radio 2, MNM, Studio Brussel, Klara en Ketnet besteden op hun eigen manier aandacht aan Euro 2016.

103de Tour de France

Michel Wuyts maakt zich al klaar voor de hoogmis van het wielrennen. Want de 103de editie van de Tour start als het EK Voetbal nog volop aan de gang is. Alle ritten worden live uitgezonden op radio, televisie en internet.

José De Cauwer zit als vanouds een de zijde van Wuyts voor het commentaar, Renaat Schotte sprokkelt interviews en Maarten Vangramberen reist mee met de karavaan en brengt verslag uit in “Het Journaal”. Wuyts hoopt alleszins dat de Franse ordediensten ook na de drukke weken van het EK Voetbal nog steeds alert zijn. “Ik heb altijd gezegd dat een evenement als de Tour de ideale plaats is voor mensen met slechte ideeën”, aldus Wuyts.

Vive le Vélo” start iets later, want Karl Vannieuwkerke zit tot 10 juli nog in EK-modus. Hij maakt vanaf 12 juli in de dagelijkse talkshow op locatie de balans op van de voorbije Tour-dag. In de tweedelige reeks “De Zomer van Lucien” blikt hij samen met Lucien Van Impe terug op diens zege in de Tour van 1976. Ook Sporza.be zit zoals elk jaar in het wiel van de renners.

Olympische Spelen in Rio

In Rio de Janeiro gaan op 5 augustus de Olympische Spelen van de 31ste Olympiade van start. De sportdienst van de VRT brengt live verslag uit van de Belgen in actie en volgt ook grote internationale namen in de uiteenlopende disciplines. De wedstrijden worden de klok rond gevolgd. En ook de Paralympische Spelen passeren de revue bij de openbare omroep.

Meer sport

Naast de drie grote kleppers maakt de openbare omroep zich ook klaar voor het einde van de Giro, de Ronde van Spanje, Roland Garros, de Memorial Van Damme, het EK Atletiek en GP Formule 1 in Francorchamps. “Een hele zomer is er niks anders dan sport. Momenten om samenhorig te zijn”, besluit Vannieuwkerke.

Aster Nzeyimana
Aster Nzeyimana© VRT

En tot slot: De openbare omroep verwelkomt ook het nieuwe sportanker Aster Nzeyimana voor “Het Journaal”. Nzeyimana, 22 jaar, was al te horen op MNM en op Radio 1 als sportverslaggever. Nu maakt hij de overstap naar het beeldscherm. Komende zaterdag debuteert hij in “Het Journaal” van 19 uur. De openbare omroep deelt ook mee dat hij in augustus de presentatie van de nachtelijke blokken van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voor zijn rekening zal nemen. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content