Voetbal is deze zomer niet de enige koning op tv
Vijf goede redenen om deze zomer voor de televisie te hangen, ook als u niets met sport hebt.
HBO schudt het streaminglandschap dooreen
U kon de afgelopen weken HBO Max al gratis testen, vanaf 1 juli zet de streamingdienst officieel voet op Belgische bodem. Dat wordt niet alleen spannend voor Streamz, dat al zijn HBO-titels het komende jaar ziet verdwijnen. Ook HBO zelf houdt de adem in. Het heeft er een opvallend karig jaar op zitten. Er waren niet alleen weinig nieuwe titels, blockbusterreeksen (zoals True Detective en The Regime) veroorzaakten weinig deining. Volgens analisten zou HBO volgende maand op de derde plek eindigen qua aantal Emmy-nominaties, de slechtste score sinds 1996. Het tweede seizoen van House of the Dragon (deze zomer nog zowel op Streamz als HBO) moet soelaas brengen, evenals het derde seizoen van het onderbelichte maar uitstekende bankiersdrama Industry (11.08).
De vraag is of de honkvaste Vlaming bereid is om nog een streamingdienst erbij te nemen. Toch is er reden genoeg om het eens te wagen. Zeker als u houdt van bizarre televisie, bent u al enkele uren zoet met het inhalen van HBO’s voorjaarsreeksen. De geestige reisreportage Conan O’Brien Must Go is Vlaanderen vakantieland op paddo’s en toont onder meer hoe talkshowhost O’Brien in Noorwegen een hiphophit scoort met een hoog stemmetje. Fantasmas is het experimentele geesteskind van Julio Torres (de Nathan Fielder van gen Z): een fantasyachtige sketchshow met gastrollen voor Paul Dano als vader in een affaire met een knalroze alien-handpop en Steve Buscemi als de avant-gardepersonificatie van de letter Q (die in tegenstelling tot X en Y ‘te vroeg in het alfabet komt’, tussen ‘alle andere meer toegankelijke letters’).
De gastrollen in Fantasmas: Paul Dano die affaire heeft met een knalroze alien-handpop en Steve Buscemi als de letter Q.
En onze persoonlijke favoriet: Ren Faire, een Succession waardige documentaire over de grootste ‘renaissance fair’ in de VS, een festival/markt in historische setting, soms de middeleeuwen, veelal de Engelse renaissance. De reeks, die er ook esthetisch mag zijn (en geproduceerd is door de Safdie-broers), draait om de opvolging van ‘King George’. Dat 86-jarige excentrieke hoofd van de Texas Renaissance Fair heeft beslist om over negen jaar te sterven en wil tot dan nog genieten van zijn vrije tijd (hij is een sugar daddy die zijn zwaard ‘Leonard’ noemt). Drie van zijn werknemers azen op de troon. Darla Smith is de competente coördinator van de verkoopstandjes. De onderdanige Jeff Baldwin incarneerde in een vorig leven Shrek op de fairs en werkte zich zich later op tot general manager. De aan energiedrankjes verslaafde kapitalist Louie ‘Lord of the Corn’ Migliaccio bouwde een imperium uit met zijn popcornkraam en maakt popparodieën over popcorn. ‘We built this city on kettle corn’ is een oorwurm. U kunt gerust zijn: HBO maakt nog steeds uitzonderlijk goede televisie.
The Bear serveert een sterrenmaaltijd
Ondanks dat The Bear zich in het tweede seizoen bijna uitsluitend op een hectische werf afspeelde, was de reeks nog verrukkelijker dan voorheen. Daarmee doelen we niet alleen op Marcus’ Snickersreep met muntsmaak (als iemand ons dat recept kan sturen, graag). Door de keuken te verlaten en zich te verdiepen in elk personeelslid van het restaurant hield The Bear perfect de balans tussen licht en donker en presenteerde de reeks zich als een volmaakt troostmaal. In het derde seizoen (Disney+, 17.07) staat Carmy (Jeremy Allen White) opnieuw achter de potten en navigeert hij in zijn net-nietrelatie met Claire. Kan niet anders dan Michelinsterwaardig worden. Carmy is overigens niet de enige beer die u zult zien vloeken op uw scherm. Vanaf 1 juli krijgt de grofgebekte beer Ted (Streamz) een zevendelige prequel over hoe het is om met je pratende knuffelbeer naar de middelbare school te gaan. Blijkt niet zo verschillend van optrekken met andere vervelende pubers.
U kunt weer naarstig eilandhoppen.
Voor wie zich geen vliegticket naar de Maldiven kan veroorloven, is er iedere zomer wel het een of andere eiland dat u in uw comfy chair ontvangt. De voorbije jaren was er Temptation Island en Love Island. Volgend jaar komt Hulu met Virgin Island – voor maagden die hun bloemetje willen laten plukken op tv. Maar voor we blootgesteld worden aan dat uiterst bedenkelijke programma, is er eerst nog de Nedervlaamse editie van Fboy Island (Streamz, 15.08), waarin drie begeerlijke singles naar een eiland trekken vol ‘nice guys’ en gemene ‘fuck boys’. Het moet een soort De mol meets Blind Date worden: het is aan de drie vrouwen – en Jani Kazaltzis in een strandshort – om te achterhalen wie het hart op de juiste plek heeft.
Fboy Island moet een soort De mol meets Blind Date worden, met Jani Kazaltzis in een strandshort.
Speelt zich eveneens af op een soort eiland: de langverwachte reüniespecial 20 jaar Het eiland (Streamz, 11.07). Daarvoor werd de originele cast aan een tafel samengebracht om herinneringen op te halen en nog eens luidop ‘zever, gezever!’ en ‘Zijt gij ne pornomens, Guido?’ te zeggen. Om de lach der dwazen mee te lachen.
Disney+ en Netflix geven u (niet zo betrouwbare) geschiedenislessen.
Nu de put van hedendaags intellectueel eigendom stilaan uitgeadapteerd is (ter illustratie: Netflix lanceert 12 juli Exploding Kittens, een adaptatie van de partygame), moet de entertainmentindustrie haar ideeën elders halen. In het jaar 72 na Christus, bijvoorbeeld. In Those about to Die (Prime, 19.07) hijst de 86-jarige Anthony Hopkins zich in een toga als keizer Vespasianus, de man die het Colosseum liet bouwen en daarmee tot op vandaag de Italiaanse staatskas vult. De reeks speelt zich af achter de schermen van de ‘corrupte wereld’ van de gladiatorenspelen en stak net zoveel budget in epische gevechten tussen slaven en tijgers als de steekspelletjes onder de elite. Een soort van Game of Thrones, dus, maar zonder draken en wel nog steeds met Iwan Rheon, die u in Westeros kende als Ramsay Bolton (de bruut die Theon Greyjoys ‘worst’ opat) en zich in Rome ook bepaald niet lijkt te gedragen. Een prima opwarmer voor wie niet kan wachten om deze herfst Paul Mescal en Pedro Pascal in korte tuniekjes te zien in Gladiator 2.
Those about to Die, met Anthony Hopkins, wordt een soort Game of Thrones, maar zonder draken.
Minder ver in de tijd spelen zich de – minder historisch correcte – reeksen My Lady Jane (Prime, 27.06) en The Decameron (Netflix, 25.07) af. De eerste is een nogal vrije revisie van het lot van de zestiende-eeuwse Lady Jane Grey, die op haar vijftiende negen dagen koningin was en nog geen jaar later onthoofd werd. In deze versie heeft ze tijdgenoten die in beren veranderen. Netflix adapteert dan weer zijn oudste literaire werk tot dusver: Boccaccio’s Il Decamerone, over geile nonnen en andere ondeugende Italianen tijdens een veertiende-eeuwse pestepidemie. Pasolini nam die in 1971 al eens onder handen, dit keer is het aan Kathleen Jordan (Teenage Bounty Hunters) en Jenji Kohan, de maker van Orange Is the New Black. Zij beloven er een soapy zwarte komedie van te maken, met in de hoofdrollen uitsluitend de excentriekste vrouwen uit uw favoriete series: Zosia Mamet (Shoshanna uit Girls), Tanya Reynolds (Lily uit Sex Education) en Saoirse-Monica Jackson (Erin uit Derry Girls). Nu al garant voor de wildste bacchanalen van de zomer – buiten Dour dan.
Uw favoriete series en acteurs keren terug.
Ook deze zomer grijpen de meeste streamingdiensten vooral terug naar namen die hun waarde al eerder bewezen hebben. In Emily in Paris (Netflix, 15.08) moet Lily Collins opnieuw de merde in haar liefdesleven opkuisen. Cobra Kai (Netflix, 18.07) karatekickt zich naar zijn zesde en laatste seizoen, Only Murders in the Building (Disney+, 27.08) rakelt voor zijn vierde seizoen Eva Longoria op. En in het vierde seizoen van Umbrella Academy (Netflix, 08.08) mogen Elliot Page en zijn vrienden nog een laatste keer de wereld redden.
Apple TV+ zet zijn geld in op bekende gezichten in adaptaties van geliefde werken: Natalie Portman maakt haar tv-debuut met de feministische noirthriller Lady in the Lake (19.07), Friends-actrice Lisa Kudrow speelt de hoofdrol in tijdreisreeks Time Bandits (24.07) en Hollywoodrebel Vince Vaughn is het gezicht van Bad Monkey (14.08), de nieuwe comedyreeks van Ted Lasso-maker Bill Lawrence. Kunt u nooit helemaal mee missen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier