Vlaamse regering: ‘VRT mag erediensten blijven uitzenden’

© iStock

Het idee van Mediaminister Gatz om de uitzendingen af te schaffen, wordt niet door de hele regering gedragen.

De Vlaamse regering heeft beslist dat de VRT erediensten mag blijven uitzenden. Dat tweette Luc Vanmaercke, hoofdredacteur van Kerk en Leven, en is aan KnackFocus.be bevestigd door de woordvoerder van minister van Media Sven Gatz (Open VLD)

Gatz stelde begin deze maart voor dat de openbare omroep die uitzendingen zou stopzetten. Hij wierp het idee op naar aanleiding van de beslissing van de VRT om per jaar twee islamitische erediensten uit te zenden.

Dat Open VLD de regering niet verenigd kreeg rond de kwestie, zat eraan te komen. De fracties van coalitiepartners N-VA en CD&V lieten zich namelijk al eerder horen tegen een mogelijke afschaffing van de uitzendingen van de erediensten. ‘We gaan toch niet naar een staatstelevisie gaan waarbij we zeggen wat er al dan op tv mag komen?’ vatte CD&V’er Karin Brouwers de kritiek samen.

Petitie

De openbare omroep vroeg Gatz dan weer om de onafhankelijkheid van de programmering te respecteren. ‘De beheersovereenkomst is duidelijk’, zegt Luc Van den Brande, voorzitter van de Raad van Bestuur. ‘Levensbeschouwelijke strekkingen worden geïntegreerd in het aanbod van de publieke omroep en de VRT organiseert structureel overleg met de vertegenwoordiging van de levensbeschouwelijke strekkingen.’ Er kwam ook een petitie van het christelijke weekblad Tertio tegen Gatz’ voorstel.

Eind 2015 schafte Gatz al de uitzendingen door derden af, waarin verschillende levensbeschouwelijke verenigingen het woord kregen. De eucharistiebewegingen bleven toen ongemoeid, omdat ze pasten in een lange traditie van dienstverlening voor zieke en herstellende gelovigen, die niet in de mis geraken. Dat leverde kritiek op van de Unie van Vrijzinnige Verenigingen, die het een geval van discriminatie noemde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content