Vlaamse regering keurt nieuwe beheersovereenkomst VRT goed

© Belga

De Vlaamse regering heeft vrijdag de nieuwe beheersovereenkomst van de VRT goedgekeurd. De overeenkomst verankert de afspraken tussen de openbare omroep en de Vlaamse overheid voor de periode 2016-2020.

Omdat de inhoud van de nieuwe overeenkomst maandag wordt voorgesteld op een persconferentie blijft minister van Media Sven Gatz voorlopig spaarzaam met commentaar. Volgens hem zal de overeenkomst de VRT wel toelaten een “moderne, toekomstgerichte en toonaangevende openbare omroep” te zijn.

Nadat de raad van bestuur donderdag het licht op groen had gezet voor de nieuwe beheersovereenkomsten, was het wachten op het akkoord van de Vlaamse regerig vrijdag. De kogel is nu door de kerk, al blijft het voor details wachten op een persconferentie die maandag samen met de VRT zal gehouden worden.

Vooral educatie, cultuur en informatie

Dat het takenpakket van de VRT zou veranderen en dat de openbare omroep moet besparen, is niet nieuw. Zo zal de focus minder liggen op entertainment en sport. Informatie, cultuur en educatie zijn de kernopdrachten. De VRT moet ook een “marktversterkende rol” spelen en zal daarbij een groter deel van haar budget moeten investeren in externe producties.

Ondanks de geplande besparingen zal de VRT volgens minister Gatz kunnen werken in een “stabiel financieel kader” dat de VRT moet toelaten een “wendbare organisatie” te zijn. Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, reageert: “De openbare omroep moet de volgende jaren een aanzienlijke budgettaire inspanning doen. Hier tegenover staat een gewaarborgde financiering voor de komende de jaren. Die stabiliteit is absoluut noodzakelijk in een periode waarin de VRT haar nieuwe toekomststrategie en transformatie moet doorvoeren.” (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content