Vlaamse regering hekelt De Ideale Wereld-fragment dat zwarte medewerkster opvoert als poetsvrouw

© VRT

De voltallige Vlaamse regering reageert vrijdag geschokt op een fragment uit het VRT-programma De Ideale Wereld van donderdagavond. In het fragment wordt een medewerkster van de Vlaamse overheid, afkomstig uit Somalië, voorgesteld als een poetsvrouw die voor ‘machtige witte mannen’ minderwaardig werk moet doen. Vlaams minister-president Jan Jambon noemt het fragment ‘schandelijk’.

In het satirische programma De Ideale Wereld van donderdagavond werd gespot met de persconferentie van de Vlaamse regering over het relanceplan Vlaamse veerkracht, wat een scherpe reactie vanuit de regering uitlokte. Lachen met het relanceplan op zich is volgens minister-president Jan Jambon geen probleem. ‘Scherpe satire gericht op publieke personen, zoals politici, moet altijd kunnen’, stelt Jambon. Maar de aflevering bevat een beeldfragment waarbij presentator Jan Jaap van der Wal zegt dat de oude machtige mannen de vergaderzaal verlaten om plaats te maken voor een zwarte vrouw die komt poetsen.

De vrouw in het fragment is een ervaren medewerkster van de Vlaamse overheid van Somalische afkomst. Dat zij in het programma wordt afgeschilderd als een zwarte poetsvrouw of dienstmeid van ‘machtige witte mannen’, is bij de ministers van de Vlaamse regering in het verkeerde keelgat geschoten. De voltallige regering reageert geschokt.

‘Schandelijk’

‘Deze vrouw, die ooit vluchtte voor het geweld in haar geboorteland, werkt al ruim vijftien jaar voor de Vlaamse overheid. Zij was medewerkster van verschillende eerste ministers en ministers-presidenten. Ook vandaag is zij op het kabinet van de Vlaamse minister-president de eerste verantwoordelijke voor alle protocollaire aangelegenheden. In die functie ontvangt en begeleidt zij binnen- en buitenlandse regeringsleiders en zelfs staatshoofden. Dat werk doet zij uitstekend en met grote nauwgezetheid. Iedereen is vol lof over haar’, staat in een gezamenlijke reactie van de regering.

Toen de vrouw vrijdagochtend zelf de beelden te zien kreeg, reageerde zij bedroefd. ‘Zij voelt zich door de tv-makers vernederd en gekwetst’, klinkt het.

‘Allen zijn we geschokt’, stelt minister-president Jan Jambon. ‘Dit is onaanvaardbaar en kan nooit als humoristisch worden bestempeld’, meent hij. En hoewel satire gericht op publieke personen moet kunnen, is dit fragment volgens Jambon onaanvaardbaar. ‘Nu hebben ze een topvrouw diep geraakt, ook in haar arbeidsfierheid. Dit is er ver over. Schandelijk, dat woord is hier op zijn plaats.’

Presentator Jan Jaap van der Wal reageert schriftelijk op de veroordeling van de Vlaamse regering. ‘In de monoloog bespreken we op een humoristische manier beelden uit de actualiteit. We geven er satirische commentaar bij en baseren ons op wat we zien. Beelden liegen niet, maar ze tonen inderdaad niet altijd de hele waarheid en dat is hier zeker het geval’, stelt van der Wal.

‘Met wat we nu weten, zouden we een grap over deze regeringsmedewerkster niet hebben gemaakt. Het was uiteraard ook niet de bedoeling om haar te schofferen. We begrijpen dat dit verkeerd is binnengekomen. Ik zal contact opnemen met de medewerkster en haar ook persoonlijk mijn oprechte excuses overbrengen’, klinkt het nog.

Het bewuste fragment is intussen van YouTube verwijderd. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content