Verdediging Bart De Pauw gaat niet in beroep: enveloppe met eerste getuigenissen blijft dicht

Bart De Pauw aan het gerechtsgebouw van Mechelen op 14 januari 2021 © belga

Televisiemaker Bart De Pauw tekent geen hoger beroep aan tegen een tussenvonnis van de Mechelse correctionele rechtbank over het gesloten houden van een verzegelde enveloppe, die de eerste verklaringen van Maaike Cafmeyer en Liesa Naert bij de preventieadviseur van de VRT bevat. Dat laten zijn advocaten weten in een persmededeling. De verdediging neemt deze beslissing om het proces niet te vertragen.

De advocaten van De Pauw benadrukken dat ze principieel vinden dat ze inzage moeten krijgen in alle documenten die in het dossier zitten, dus ook de verzegelde enveloppe. Maar ze geven aan dat ze zich, om het proces niet langer te vertragen, neerleggen bij het tussenvonnis van de correctionele rechtbank van Mechelen van 11 februari.

‘Dit standpunt is het resultaat van een grondige analyse van niet alleen het tussenvonnis, maar van het volledige dossier’, laat meester Michaël Verhaeghe weten. ‘We blijven er principieel bij dat de rechten van verdediging in een strafdossier een maximale transparantie vereisen van àlle stukken die erin zitten. Maar met vele maanden extra vertraging van het proces is de familie De Pauw ook niet gediend. Wij zullen de beslissing van de rechtbank dan ook niet aanvechten.’

In de verzegelde enveloppe bevinden zich de getuigenissen van actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert bij de preventieadviseur van de VRT, die aan de basis liggen van de stopzetting van de samenwerking tussen de VRT en De Pauw. Dat de verdediging van De Pauw wil weten wat de actrices in hun eerste verklaringen hebben gezegd, kadert wellicht in het burgerlijke dossier dat De Pauw heeft opgestart tegen de VRT en waarin hij een schadevergoeding eist voor reputatieschade voor zichzelf, zijn gezin en zijn bedrijf ten belope van 12 miljoen euro. De Pauw meent dat hij op basis van een flinterdun dossier aan de deur werd gezet.

Pleidooien

Toen het Mechelse gerecht een onderzoek opstartte tegen De Pauw werden de actrices meermaals verhoord en legden ze verklaringen af die wellicht gelijklopend zijn met de inhoud van de verzegelde enveloppe.

‘Zoals we al herhaaldelijk hebben aangegeven, hebben we heel veel te vertellen en dat zal dan ook gebeuren waar het hoort: in de rechtszaal’, vult meester John Maes aan. ‘Overigens beschikken we over belangrijke aanknopingspunten die ons toelaten om bepaalde zaken in de gesloten omslagen toch nog te kunnen reconstrueren. Wij kunnen onze pleidooien dus ook zonder die omslagen goed voorbereiden.’

De Pauw wordt beschuldigd van belaging en overlast door gebruik van elektronische communicatiemiddelen. Indien hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij een straf van maximaal twee jaar cel.

Op de zitting van 25 februari wordt de proceskalender bepaald en weten alle partijen wanneer het dossier ten gronde zal worden gepleit. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content