Uitzendingen VRT met achterhaalde beeldvorming krijgen disclaimer

© Belga

De VRT heeft haar publicatiebeleid aangepast in antwoord op de vele vragen die deze zomer zijn gesteld bij het schrappen van enkele afleveringen van F.C. De Kampioenen. Uitzendingen met achterhaalde beeldvorming krijgen voortaan een disclaimer om de kijker erop te wijzen dat ze mogelijk niet langer passen bij de normen en waarden van de Vlaamse samenleving vandaag. Zo kan de kijker zelf beslissen wat hij wel of niet wil bekijken, meldt de openbare omroep maandag.

De voorbije zomer besloot de VRT afleveringen van F.C. De Kampioenen niet te herhalen op Eén. Ze werden gelabeld als ‘ongepast’ en werden ook van VRT NU gehaald. Het ging onder meer om afleveringen waarin gelachen wordt met zwarte mensen en homo’s.

Bij programma’s waar het taalgebruik, situaties en handelingen in ouder aanbod niet meer voldoen aan de normen en waarden van vandaag, zal de omroep in de toekomst een disclaimer plaatsen in plaats van over te gaan tot een publicatiestop. De VRT zal dus wel blijven waarschuwen dat de content haaks staat op de tijdsgeest, maar schrapt de bewuste programma’s niet meer volledig uit het aanbod. De publieke omroep vindt dit beleid naar eigen zeggen beter passen bij zijn rol, zonder zelf te moeten beslissen wat elke Vlaming nog wel of niet mag bekijken.

Een programma dat afwijkt van het normenkader van vandaag wordt niet meer actief gepromoot en wordt niet opgenomen in het lineaire uitzendschema. Het is wel nog terug te vinden op VRT MAX.

De programma’s krijgen deze disclaimer: ‘Dit programma kan achterhaalde stereotypes of taal bevatten. Het wordt aangeboden zoals het destijds is gemaakt en voldoet mogelijk niet meer aan de huidige normen en waarden van de Vlaamse samenleving. Door hierop te wijzen, willen we bijdragen aan een open debat en een inclusieve samenleving.’

Partner Content