Tv-tip: ‘Zonder Afspraak’, de eerste comedyreeks over Turkse Vlamingen

© National

Dat we op tv nog nooit een comedyreeks met Turkse Vlamingen hadden gezien, was de beste reden om er eens eentje te maken. In Zonder afspraak runt de trots besnorde Aziz (Ali Can Ünal) een Gentse kapperszaak. Wanneer hij zijn sluimerende droom om muzikant te worden eindelijk besluit te realiseren, werkt hij zich glansrijk in de nesten, mede onder druk van zijn extravagante familie, gehaaide vriend-buurman en wat kleine criminelen. Nuran Karaca (Spitsbroers) en Yahya Terryn (Professor T.) schreven het scenario, en die laatste regisseerde ook.

YAHYA TERRYN: Ik heb altijd in de Turkse buurt van Gent gewoond. Op school had ik Turks-Gentse vrienden en ik ging naar Turkse winkels, restaurants en kappers. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat dat niet voor iedereen zo was. (lacht) De liefde die ik voor die wijken met hun kleurrijke karakters voel, wilde ik met de mensen delen.

We zien veel nieuwe gezichten in de hoofdrollen. Waar heb je de acteurs gevonden?

TERRYN: De helft had nog nooit voor tv gewerkt, de andere helft hoogstens in bijrollen. Natuurlijk heb je Tom Vermeir en Aimé Claeys, en Kader Gürbüz en Ikram Aoulad zijn ook bekend. Souad Boukhatem, die de vrouw van Aziz speelt, ken ik al sinds mijn jeugd, dus die rol schreef ik met haar in gedachten. Maar ik wist dat ik mijn hoofdrolspeler ergens zou moeten zoeken. Toen de kans groot werd dat we de reeks konden maken, kreeg ik in één week van verschillende mensen vijf keer dezelfde tip. De eerste keer dat ik die Ali Can Ünal zag, wist ik direct: dat is ’m.

Heb je hem die snor moeten aanpraten?

TERRYN: (lacht) De reeks speelt met clichés en zet die graag op hun kop. Maar ik wilde in de hoofdrol wel een Gentse Turk die fysiek aan het gangbare beeld beantwoordt. Toch piekerde ik erover: zou het wel oké zijn om dat van die acteur te vragen? Maar Ali zat daar met snor en al. (lacht) Die moest van hem tijdens de opnames trouwens altijd perfect zijn – en niet alleen omdat hij een kapper speelt. Er zijn zo twee dagen geweest waarop hij wat ambetant liep, want een bad moustache day bestaat blijkbaar ook. (lacht)

Fijn dat sommige personages naar Thuis kijken of met de boeken van Pascale Naessens koken. Maar is Aimé Claeys’ rol van Musti, een Belg die graag Turk zou willen zijn, nog geloofwaardig?

TERRYN: Die vraag stelden de witte nalezers van het scenario ook. Maar van de Turken zeiden er drie: jaja, ik heb zo’n vriend. Je zou ze zelfs types kunnen noemen.

Dinsdag 18.04, Canvas, 22u00 (herhaling op zondag 23.04 op Eén, 21u30) en VRT Max

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content