Tv-tip: Maaike Cafmeyer kruipt opnieuw in de huid van ‘Eigen kweek’-agente Chantal Vantomme

© © VRT - NyklyN

Maaike Cafmeyer had samen met bedenker Mathias Sercu tien redenen op papier gezet waarom ze niet opnieuw in de huid van Chantal Vantomme wilde kruipen, de politieagente die bevriend was met de familie Welvaert in de reeks Eigen kweek. ‘Ik ben van het principe: als iets goed geweest is, is het goed geweest.’ Maar tijdens een ontbijtje veegde producer Peter Bouckaert al hun bezwaren van tafel. ‘Het voelde natuurlijk dubbel om de andere personages uit Eigen kweek achter te laten, maar de pilotaflevering van Chantal die Mathias daarna in no time schreef liet er geen twijfel over bestaan: dit moet ik doen.’

Wat was het aan die eerste aflevering dat je toch plots enthousiast maakte?

Maaike Cafmeyer: Dat Mathias er echt in geslaagd was een universum te creëren dat larger than life is, maar toch voor iedereen herkenbaar blijft. Ik vond het ook echt bijzonder dat net hij, een vent, een serie zou schrijven over een vrouw in een mannenwereld. Chantal verhuist in deze spin-off naar een West-Vlaams dorp om daar een wijkcommissariaat te leiden. En een vrouw die het voor het zeggen heeft? Dat hebben ze daar nog niet meegemaakt. Niet alleen zorgt die situatie voor veel humor, het onderstreept ook verschillende moeilijkheden waarmee we vandaag ook als samenleving kampen. Op een grappige, niet veroordelende manier.

© © VRT – NyklyN

Een vrouw die in een toxische machowereld terechtkomt: daar heb jij wel iets over te zeggen.

Cafmeyer: Ik heb daar niet om gevraagd, maar het was wel een echte cadeau van Mathias om van daaruit te vertrekken. Wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt (Cafmeyer was een van de burgerlijke partijen in de zaak-De Pauw, nvdr.), hielp mij om dit te spelen en om die kwetsbaarheid in Chantal te steken.

Het personage Chantal Vantomme lijkt de afgelopen tien jaar wel met je meegegroeid. Van humoristische sidekick tot een iets ernstiger leading lady.

Cafmeyer: (lacht) Na De twaalf zagen veel mensen plots dat ik ook serieuzer kan acteren. Ik ben opgegroeid in het theater, en daar weten ze dat al langer. Op tv had ik kans nog niet vaak de kans gekregen om complexere personages neer te zetten. In Eigen kweek kwam ik enkel in beeld als er een probleem opgelost of iets in de war gestuurd moest worden. Nu ben ik de spilfiguur. Dat wil zeggen dat je mij ook meer ziet denken, twijfelen, lachen en huilen.

Zijn er nog andere tv-rollen van je waarvan je graag een spin-off wil maken?

Cafmeyer: Ma how seg. Het zal wel gaan, zeker? Vraag me liever voor een rol als Marie Antoinette. Een historische kostuumfilm in Vlaanderen, dat zou ik graag eens doen. (lacht)

Chantal
Zondag 4/9, Eén, 21.00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content