Tv-tip: in de comedyreeks ‘Uw rider is onderweg’ wordt de trieste kant van het fietskoerierbestaan niet genegeerd

© © VRT

De droom van comedian Thomas Smith (56) om in een fictiereeks te mogen meespelen, is uitgekomen. In Uw rider is onderweg – naar een scenario van Fikry El Azzouzi en Bram Renders – vertolkt hij Luc, een fietskoerier die elke dag op een stadspleintje samenklit met andere maaltijdbezorgers, en opvalt door zijn huidskleur (wit) en leeftijd (middelbaar).

Thomas Smith: Ik ben inderdaad omringd door jonge, frisse collega’s van allochtone afkomst. Luc was vroeger financieel directeur maar is na een slechte relatie aan de drank en op de sukkel geraakt. Zo hebben al die mensen wel hun – al dan niet verborgen – reden waarom ze dat werk doen.

Iedereen weet dat fietskoeriers onder schandalige arbeidsvoorwaarden moeten sappelen voor een miserabel loon.

Smith: Ze zijn een beetje de nieuwe slaven, ja. Wie zijn al die mensen met hun vierkante rugzak die jouw hamburger of pizza komen leveren? De reeks pakt dat mooi aan. Een van de jongeren ziet het als een tussenstop, maar je vraagt je af of hij er ooit wel aan zal kunnen ontkomen. Of mijn oudere personage realistisch is? De makers hebben zich in het milieu verdiept en volgens hen is het wel een allegaartje, hoor.

© © VRT

VRT Max beschrijft Uw rider is onderweg als ‘een fictieserie vol mooie vriendschappen, maffe situaties, urban beats en een snuifje romantiek.’ Het lijkt wel een jongerenvakantie naar Lloret de Mar.

Smith: Die rock-‘n-rollelementen zitten er wel in. Terwijl onze personages samen rondhangen tot het algoritme ons ergens naartoe stuurt, delen we naast lief en leed ook een gevoel van vrijheid. Al is dat natuurlijk vals.

Als je een comedyreeks maakt, hoef je je minder om de harde realiteit te bekommeren.

Smith: Toch negeren we de trieste kant van het fietskoerierbestaan niet. Anders kun je ook geen lach teweegbrengen of dingen uitvergroten. Qua ‘it’s funny because it’s true’ hebben de schrijvers het wel bij het juiste eind. Oké, je zult je als kijker inderdaad niet zo beroerd voelen dat je die mensen voortaan binnen vraagt voor een koffie om hen beter werk te helpen zoeken. (lacht) Maar meer respect voor hen zul je er hopelijk wel aan overhouden.

Doe jij vaak een beroep op maaltijdbezorgers?

Smith: Aangezien ik vrij afgelegen woon, zou dat sadistisch zijn. (lacht) Ik heb wel een tijdlang een kuisvrouw gehad. Ik vond het heel moeilijk om thuis te zijn als zij er was, uit schuldgevoel omdat ze me dan zou zien lezen of zo. Een uitbuiter met een boek, zoiets. (lacht)

Vanaf vrijdag 15.12, VRT Max

© © VRT
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content