Tv-tip: ‘Ferry: de serie’ ontpopt zich als een Brabantse ‘Breaking Bad’

© National

Wat is het toch met Tom Waes dat collega’s er zo op gebrand zijn hem de loef af te steken? De rivaliteit met Koen Wauters leverde al een tv-programma op. Nu bazuint de Nederlandse acteur Frank Lammers – die samen met Waes de misdaadreeks Undercover zijn dubbele smoel gaf – rond dat hij met een nieuw programma voor Discovery absoluut Reizen Waes wil overklassen. Alsof Lammers niet al lang gewonnen heeft. Want zijn personage van drugsbobo Ferry Bouman bleek zo populair bij de Undercover-kijkers dat speciaal voor hem de spin-off Ferry uit de grond werd gestampt.

Die prequel begon in 2021 met een film waarin Lammers met een potsierlijk, geblondeerd mixed grill-kapsel gestalte gaf aan de jongere Ferry, toen nog als ongenadige enforcer in dienst van de Amsterdamse onderwereldbaas Ralph Brink. Op een wraakmissie die hem naar zijn Zuid-Nederlandse campingroots terugbracht, viel Ferry voor Daniëlle (Elise Schaap), die u sinds Undercover als zijn echtgenote kent. Dat leidde ertoe dat hij met Brink brak, waardoor er natuurlijk een afgetekende verhaallijn kwam vrij te liggen: hoe is Ferry uiteindelijk die notoire xtc-baron geworden?

De nieuwe achtdelige reeks Ferry: de serie vertelt het u. Het verhaal ontpopt zich als een Brabantse Breaking Bad waarin Ferry samen met zijn stoïcijnse schoonbroer John, Daniëlles pillenkokende broer Lars en diens knullige helpers Dennis en Remco de eerste stenen van zijn drugsimperium legt. Daarvoor schiet hij onder de duiven van de lokale sterke man en sluit hij een riskante deal met een motorbende onder leiding van president Mick (Dirk Roofthooft).

Bondig waardeoordeel: de serie reduceert de film tot een flauwe proloog. Over de acteerprestaties in het sappige Brabantse accent hadden we nooit klachten. Maar pas nu, in acht keer drie kwartier, kan Lammers werkelijk zijn tanden zetten in de boosaardige ontwikkeling van zijn rol. Vergelijkingen met Tony Soprano zijn over het algemeen terecht. Vooral wanneer Ferry vrienden zoals kapper Marco (Koen De Graeve) onder druk zet en zelfs zijn geliefde Daniëlle kreunt onder het geweld van zijn misdadige ambitie, wordt het interessant. Zoek ook Dimitri ‘Vegas’ Thivaios in een figurantenrol en geniet van de muziek van Bjorn Eriksson.

Vanaf vrijdag 03.11 op Netflix

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content