Tv-tip: Antwerpse jongeren jagen hun dromen na in de frisse jongerenreeks ‘De Studio’s’

© Gerson Ntiti
Jozefien Wouters
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Verwacht u niet aan de usual suspects in De Studio’s. Op enkele uitzonderingen na, zoals Koen Van Impe als problematische papa en Clara Cleymans als louche platenbaas, vermeed scenariste en regisseuse Sarah Kasmi de BV’s en koos ze resoluut voor frisse, onbekende en diverse gezichten voor haar zesdelige jongerenreeks. Daarin jagen enkele Antwerpse vrienden hun muzikale droom na in De Studio’s, een plek waar problemen even worden vergeten, grootse plannen gesmeed en vriendschappen op de proef gesteld. ‘Het is geen typische Vlaamse reeks geworden’, vertelt Kasmi. ‘Ik ben er heilig van overtuigd dat talent geen kleur, gender of leeftijd heeft en mits de juiste ondersteuning en stimulatie iedereen kan acteren.’

© © VRT

Waar heb je je acteurs gevonden?

Sarah Kasmi: Overal een beetje. Metouka Vlasbom, een Nederlandse zangeres die al een tijdje in Antwerpen woont, heb ik gevonden via Instagram. Ahmed Bouchama Sabar werd me getipt door Top Notch. En Ilias Ennahachi, die Bilal speelt, is een negenvoudige wereldkampioen kickboxen die ik ben gaan halen in een sportschool in Nederland. Ik zocht iemand die lang in ijsbaden kon liggen, en dan kom je al snel bij sporters uit. (lacht)

De meesten hadden nog nooit voor een camera gestaan. Hoe pak je dat aan als regisseur?

Kasmi: Het was niet evident, ook al omdat de opnames tijdens de ramadan vielen. Ik heb hen eerst een snelcursus filmmaken gegeven, en we hebben extra veel gerepeteerd. Maar het was vooral een kwestie van vertrouwen te creëren. De acteurs moesten heel nauw samenwerken en er zitten heftige scènes tussen. Dan helpt het dat ze ook in het echt een hechte vriendengroep vormen.

© Gerson Ntiti

Logisch gezien het onderwerp: er zit ook veel muziek in De Studio’s.

Kasmi: Daarvoor werkten we samen met Jeroen De Pessemier van The Subs, die alle nummers heeft geproduceerd. Ik reikte alle acteurs een onderwerp aan dat aansloot bij hun leefwereld, en op basis daarvan schreven zij een song. Heel straf. Ik heb voor De Studio’s in het algemeen veel inspiratie geput uit de gesprekken en verhalen van de jongeren. Daardoor is het een heel authentieke, herkenbare reeks geworden.

Een geëngageerde reeks ook. Je hebt een verleden als hulpverlener in de psychiatrie. Heeft dat je sociaal bewustzijn aangewakkerd?

Kasmi: Nee, ik wilde als kind ook al de wereld verbeteren. (lacht) Maatschappelijke thema’s, diversiteit, niet-professionele acteurs: dat zijn mijn stokpaardjes als maker. Rima, mijn eerste kortfilm, ging over een alleenstaande moeder met een alcoholverslaving. De tweede, Le choix, over jongeren in Vilvoorde. Momenteel werk ik aan Kids on the Block, een humoristische Ketnet-reeks met een diverse cast. Met De Studio’s wil ik vooral laten zien hoeveel jongeren te bieden hebben, als je hen tenminste de kans geeft. Het is in de eerste plaats een jongerenreeks, maar ik hoop dat het ook een soort bemiddelaar kan zijn en mensen in dialoog laat gaan. Al weet ik niet hoe sommige extreemrechtse kijkers zullen reageren. Die krijgen misschien een acute hartaanval van zoveel kleur op hun scherm. (lacht)

De Studio’s

Vanaf maandag 30.01 op VRT Max

© National

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content