Tv-tip: ‘Ahsoka’, de eerste ‘Star Wars’-reeks met een vrouwelijk hoofdpersonage

© National

Ahsoka is niet zomaar de vijfde live-actionserie in het Star Wars-universum. Het hoofdpersonage Ahsoka Tano is het eerste vrouwelijke personage met een eigen reeks, en bovendien een symbool voor de veranderende positie van de vrouw in het galaxy far, far away. Een kort overzicht.

Leia Organa

Prinses Leia was moedig en vrijgevochten, tot ze in Return of the Jedi (1983) werd veroordeeld tot een metalen bikini en Carrie Fischers lijf wereldwijd te kijk lag in een gigantisch uitstalraam. ‘Wees geen slaaf, zoals ik’, was de raad die de actrice, inmiddels overleden, dertig jaar later aan haar opvolgster Daisy Ridley gaf in een gesprek met The Hollywood Reporter.

Padmé Amidala

Ook de moeder van Leia en haar tweelingbroer Luke Skywalker was een ambigu personage, dat gaandeweg aan kracht verloor: de sterke, jonge koningin uit The Phantom Menace (1999) schikte zich na haar huwelijk met Anakin Skywalker steeds meer in een dienende rol. Volgens critici diende het personage vooral om diens overstap naar de dark side – en zijn hergeboorte als Darth Vader – te helpen verklaren. De zoutloze acteerprestatie van Natalie Portman hielp Padmé ook niet echt vooruit.

Rey

De derde filmtrilogie (2015-2019) draaide rond een vrouwelijk hoofdpersonage, dat ondanks haar relatie met een sterke man (Ben Solo alias Kylo Ren) drie films lang haar onafhankelijke zelf bleef. Eindelijk. Een metalen bikini heeft Rey nooit gedragen, maar ze inspireerde wel een generatie meisjes om zelf de lichtsabel op te nemen en niet te wachten op een mannelijke redder. Eerder dit jaar werd aangekondigd dat actrice Daisy Ridley terugkeert in een voorlopig titelloze Star Wars-film.

Ahsoka Tano

Sinds Disney zijn streamingzender begon te voeden met live-actionseries uit het Star Wars-universum, is het aantal sterke vrouwen exponentieel toegenomen. Ahsoka Tano dook eerder op in seizoen twee van The Mandalorian, maar maakte haar eigenlijke debuut – als Anakin Skywalkers veertienjarige Jedi-leerling – al in 2008. Bijzonder aan het personage is dat ze samen met haar publiek opgroeide in de animatiereeksen The Clone Wars en Star Wars Rebels. De volwassen versie wordt gestalte gegeven door Rosario Dawson. Over haar casting zei ze: ‘Ik denk dat The Force er voor iets tussen zat.’

Vanaf woensdag 23.08, Disney+

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content