De ingrediënten van de nieuwe horrorreeks ‘The Fall of the House of Usher’

© EIKE SCHROTER/NETFLIX

Sinds in 2018 The Haunting of Hill House verscheen, heeft horrorregisseur Mike Flanagan een jaarlijkse afspraak op Netflix: begin oktober, als het weer omslaat en de Halloweenpompoenen worden geoogst, verblijdt hij zijn vele fans met een serie die telkens volgens hetzelfde recept wordt bereid.

Neem een klassieker

Ter herinnering: Mike Flanagan was ook de kerel die in 2019 de kloof tussen Stanley Kubrick en Stephen King probeerde te dichten met Doctor Sleep, het vervolg op The Shining. De man heeft iets met klassiekers: zijn eerdere film Gerald’s Game (2017) was ook al gebaseerd op een boek van King, voor zijn Netflix-reeksen The Haunting of Hill House (2018) en The Haunting of Bly Manor (2020) ging hij achtereenvolgens te rade bij Shirley Jackson en Henry James. Voor The Fall of the House of Usher heeft hij zich tot de GOAT van het griezelverhaal gewend: Edgar Allan Poe.

© EIKE SCHROTER/NETFLIX

Hou vast aan de cast

Actrice Kate Siegel, sinds 2016 getrouwd met Flanagan, duikt al tien jaar in zowat al zijn films en series op. Maar ook zijn vrienden zijn altijd in de buurt: Henry Thomas (ooit dat jongetje uit E.T.), Carla Gugino, T’Nia Miller en Bruce Greenwood hebben stuk voor stuk in minstens twee (en vaak veel meer) van Flanagans producties meegespeeld. Star Wars-ster Mark Hamill is dan weer een nieuwkomer, maar hij staat al geboekt voor The Life of Chuck, de nog te verschijnen verfilming van… een Stephen King-verhaal. De fans vinden die vaste gezichten geweldig. Voor hen zijn ze een vertrouwd element te midden van de horror.

© EIKE SCHROTER/NETFLIX

Goed mixen

Het korte verhaal The Fall of the House of Usher (1839) omvat nauwelijks 15 pagina’s, kent géén actie en is eigenlijk een en al gotische symboliek. Flanagan verplaatst het gebeuren naar het heden en maakt – zoals hij eerder deed met Henry James – zijn eigen remix met elementen uit het rijke oeuvre van Poe. In zijn versie stoten we op andere beroemde personages als Arthur Pym en detective C. Auguste Dupin, wordt de bloedstollende ontknoping uit Het masker van de rode dood geëvoceerd en duikt zelfs de raaf uit het gelijknamige gedicht op. Aanleiding genoeg om na het bekijken van The Fall of the House of Usher meteen in een beduimelde pocket van de meester te duiken.

Vanaf donderdag 12.10, Netflix

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content