Tom Waes over de Vloek van de Elfde Aflevering: ‘De Slimste Mens is een quiz waarin je soms beter niet antwoordt’

© Vier

Gert Verhulst, Linda De Win, Peter Vandermeersch, Annelies Rutten, Otto-Jan Ham, Bert Kruismans, Eva Brems, Lieven Verstraete, Freek Braekman: voor elk van deze vroegere Slimste Mens-kandidaten bleef het bij elf deelnames. Ook Tom Waes is er vandaag niet in geslaagd aflevering twaalf te halen. ‘Ik had beter gezwegen!’

Tommeke, Tommeke, wat doe je nu? Menig Vlaams tv-kijker zal vanavond gevloekt hebben bij de passage van Tom Waes in De slimste mens ter wereld. Twee weken lang toonde de tv-maker zich een topkandidaat in het populaire spelprogramma op Vier. Vanavond slaagde hij er echter niet in de gevreesde elfde aflevering, waarin eerder onder anderen Linda De Win, Otto-Jan Ham en Freek Braeckman sneuvelden, te doorstaan en zo het het record van Gert Verhulst – elf deelnames en zes overwinningen – te verbreken.

Was je op voorhand al bang voor de Vloek van de Elfde Aflevering, of ben je niet zo bijgelovig?

TOM WAES: De Vloek van de Elfde Aflevering, dat is onwaarschijnlijk, hé. Ik had niet speciaal meer zenuwen dan anders. Je voelt uiteraard wel extra druk, maar ik kan mij op dat moment heel goed van alles afsluiten. Ik ben er ondertussen wel over, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik serieus gevloekt heb op mezelf. Niet dat ik er wakker van gelegen heb, maar ik had op het moment zelf toch zoiets van: ‘Godverdomme, stommerik!

Dit is een quiz waar je soms beter niet antwoordt. Dat is mijn probleem: ik ben een spéler, ik wil graag antwoorden.

Wat heeft je uiteindelijk genekt?

WAES: Het is eigenlijk net zo gegaan als in de aflevering met Tom Coninx een paar weken geleden: ik dacht dat ik nog snel een antwoord kon geven, maar had dat beter niet gedaan. Wie thuis in de zetel zat, heeft waarschijnlijk vol ongeloof naar het scherm zitten kijken. Het was dan ook een stomme zet van mij. Ik had geen rekening gehouden met het feit dat mijn tijd dan ook stopte, want alle antwoorden waren gegeven. Ik had beter gezwegen! Dit is nu eenmaal een quiz waarin je soms beter niet antwoordt, en dat is mijn probleem: ik ben een spéler, ik wil graag antwoorden.

Tom Waes over de Vloek van de Elfde Aflevering: 'De Slimste Mens is een quiz waarin je soms beter niet antwoordt'

Ga je in de finaleweek een speciale tactiek hanteren?

WAES: Ik dacht altijd dat ik heel goed bezig was, maar blijkbaar niet. (lacht) Ik durf al eens een antwoord te laten liggen, om in de volgende ronde als tweede uit te komen, want dan kan je gemakkelijk aanvullen. Ik ga in de laatste aflevering proberen ietsje langer na te denken vooraleer ik antwoord. Achteraf zei Erik: ‘Het is goed dat dit je nu overkomt, zo heb je het in de finale niet voor.’ Ik hoop dus dat ik mijn zenuwen een beetje onder controle kan houden en mijn tong een paar keer kan omdraaien alvorens ik antwoord.

Ik ben zeker niet meer bang om over te komen als een domme idioot.

In een interview met Knack Focus vertelde je zopas dat je iemand bent die over alle onderwerpen wel een beetje weet. Is dat volgens jou het geheim van een succesvolle quizkandidaat?

WAES: Dat denk ik wel. Ik ben absoluut geen allesweter, maar ik heb ook niet heel veel gaten, zoals sommige andere kandidaten, die over een bepaald onderwerp niets weten. Ik weet altijd wel ongeveer waar de klepel hangt. Ik ben zeker geen slimme mens of een goede quizzer. Ik heb gewoon een brede algemene kennis, en dat komt in dit programma goed van pas.

Je komt in elke aflevering heel onverschrokken over. Ben je dan nooit bang om fouten te maken?

WAES: Ik heb zeker geen schrik om over te komen als een domme idioot. Als ik er al na een aflevering had uitgelegen, was dat natuurlijk wel het geval geweest. Nu heb ik die angst niet meer. Alhoewel… Binnen 19 dagen vinden de opnames plaats voor mijn laatste passage, en hoe dichter we bij die datum komen, hoe meer ik de stress voel opborrelen. (AW)

De Slimste Mens Ter Wereld is van maandag tot donderdag om 21u55 te zien op VIER. Een uitgebreider interview met Tom Waes leest u in Knack Focus van 18/11.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content