The Alienist-regisseur Jakob Verbruggen: kleine Belg aan het roer van grote Amerikaanse serie

The alienist. © .

Eigenlijk moest Cary Fukunaga, regisseur van True Detective, aan het roer van The Alienist staan. Zijn plaats is ingenomen door een Belg, Jakob Verbruggen.

Verbruggen verdiende eerder al internationaal zijn sporen met afleveringen van The Fall, Black Mirror én House of Cards. Over de affaire-Spacey wil hij niets zeggen, over zijn nieuwe reeks wel. ‘Fukunaga had het scenario al klaar toen hij verstek gaf. Daarna heb ik samen met onder anderen Hossein Amini, de scenarist van Drive, alles heropgestart.’

De alienist, Amerikaans-Engels voor een gerechtspsychiater, is ene dokter Laszlo Kreizler, die in het New York van 1890 met de hulp van een reporter en een secretaresse de prille wetenschap van de psychologie toepast om een seriemoordenaar te klissen. Alweer een seriemoordenaarreeks?

Jakob Verbruggen: Ja maar hier is de setting fantastisch: New York anno 1890, een stad in transformatie, waar de rijke elite een soort status quo wilde bewaren. Europa werd toen getroffen door een economische crisis, wat veel mensen naar de Nieuwe Wereld dreef. Té veel. Inderdaad, ja, als je goed kijkt, zie je parallellen met de huidige vluchtelingencrisis en de kloof tussen arm en rijk.

Ik had het geluk dat de Amerikaanse zender TNT haar imago een draai wilde geven met deze reeks

De acteurs zijn niet de minsten: Dakota Fanning, Luke Evans en Daniel Brühl zetten hier hun eerste grote tv-rollen neer.

Verbruggen: En ze zijn een droom om mee te werken. Van Daniel Brühl was ik al fan sinds Good Bye Lenin! (2003), Luke Evans heeft een charme die perfect past bij zijn personage en Dakota Fanning probeert zichzelf heruit te vinden in de reeks.

Haar personage is gebaseerd op iemand die echt heeft bestaan, een politiesecretaresse?

Verbruggen: (knikt) Vóór Theodore Roosevelt president werd, streed hij als politiecommissaris in New York tegen corruptie. Hij had als eerste een secretaresse aangenomen. Een vrouw die secretariaatswerk doet, dat was toen een sensatie. Mensen gingen in de politiekantoren naar een vrouw kijken die zat te typen! Een vrouw die in een mannenwereld haar plaats zoekt: voor iemand als Dakota is dat een fantastisch personage om gestalte aan te geven.

Opvallend: de slachtoffers zijn jongens die zich prostitueren verkleed als vrouwen.

Verbruggen: Iets wat toen echt bestond, maar waar weinig mensen iets van afweten. Het was een uitdaging dat gegeven shoquerend en toch entertainend te brengen. Daarom ben ik aan boord gestapt. Ik had het geluk dat de Amerikaanse zender TNT haar imago een draai wilde geven met deze reeks. De zin om iets nieuw te doen was zeer groot.

The Alienist

Vanaf 22/1 in de VS op op TNT, nog voor de zomer in Netflix.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content