Sven Gatz denkt aan meldpunt voor cultuursector: ‘Het wordt te veel weggelachen’

Sven Gatz. © BelgaImage

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft een maand geleden de culturele sector voorgesteld om een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag op te richten. De sector heeft tijd gevraagd om dit te overwegen. Dat verklaarde de Open Vld-minister zondag in De Zevende Dag. ‘Dit kan niet, het wordt veel te veel weggelachen en dat begrijp ik niet’, stelde Gatz over het grensoverschrijdend gedrag.

Gatz benadrukte dat hij als voogdijminister niet te oordelen heeft over de beslissing van de VRT om de overeenkomst met Bart De Pauw te beëindigen, maar ‘wanneer er gegronde redenen zijn om dat te doen, is het goed dat er een duidelijke beslissing genomen is’.

Niet onschuldig

Op de vraag of de beslissing niet te drastisch is, verwees hij naar het gerecht, maar hij benadrukte dat er op dat vlak geen compromissen gesloten mogen worden. ‘In een machtsrelatie is een (kleine) toespeling niet onschuldig’, aldus Gatz, die pleitte voor meer empathie voor mensen die met grensoverschrijdend gedrag geconfronteerd worden omdat dergelijk gedrag onder geen enkel beding toelaatbaar is.

Sectormeldpunt

Volgens de minister zijn er in de cultuursector voldoende kanalen om grensoverschrijdend gedrag te melden, nationaal het nummer 1712 en op bedrijfsniveau de preventieadviseur of vertrouwenspersoon. ‘Maar waarom worden die onvoldoende aangesproken?’, vroeg hij zich af.

Waarom worden de bestaande kanalen onvoldoende aangesproken

Misschien omdat het slachtoffer zich in een kleine organisatie de vraag stelt wat de gevolgen kunnen zijn van een klacht voor de verdere carrière.

Daarom denkt hij aan een sectormeldpunt – maar we moeten opletten dat we niet over de meldpunten struikelen.

Hij heeft dat een maand geleden – dus lang voor het uitbarsten van de zaak-De Pauw – bij de cultuursector aangekaart, maar die vroeg tijd om het voorstel te overwegen, voegde Sven Gatz er nog aan toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content