In ‘Menopauzia’ doet Tine Embrechts een aardige poging om het laatste taboe te doorbreken
Programma - Menopauzia
Genre - Human interest
Wanneer en waar uitgezonden - VRT 1, elke donderdag om 20u40
Dit jaar werd ik vijftig, en mocht ik dat al willen vergeten, dan werd me dat onmogelijk gemaakt door de mails die ik van allerlei instanties, organisaties en verzekeraars mocht ontvangen om me aan dit heuglijke feit te herinneren. Op de stoelgangtest en reclame voor een uitvaartverzekering na wees het overgrote deel van de mails me er meelevend doch dringend op dat er voor mij als vrouw een nieuwe levensfase voor de deur stond. De menopauze. Hoe die te herkennen – had ze scherpe tanden? Een stinkende bek? Een neus vol wratten? – hoe ermee om te gaan, hoe ze eventueel te omarmen, daar wilden ze me graag bij helpen. Ik kon me aanmelden voor webinars, workshops, een intakegesprek bij een menopauzecoach; ik kon een app installeren om dagelijks de afstand tussen mezelf en de nakende menopauze op te meten, want zo werd er in iedere mail even stellig beweerd, de menopauze was het Laatste Taboe. Er werd te weinig over gesproken.
Nog voor mijn menopauze begonnen was, was ik ze al beu. Waarbij ik me verward afvroeg of die desinteresse misschien een van de symptomen was? En stond verwarring ook niet op de lijst? ‘Jazeker’, bevestigden vriendinnen die sinds hun eerste vapeur over niet veel anders meer leken te spreken, alsof ze vast van plan waren het Laatste Taboe te slopen. Onze generatie had het klimaat laten ontsporen, de biodiversiteit stortte in als een gammele barak, het fascisme was uit zijn graf gekropen, maar een ding zouden ze ons niet verwijten: dat we het nooit over de menopauze hadden gehad.
Het verschil tussen menopauze en menstruatie, het blijft een moeilijk concept voor mannen.
Met Menopauzia werpen Tine Embrechts en de VRT een extra stapel informatie op de hoop. Embrechts wordt binnenkort vijftig en wil goed voorbereid zijn. Ze heeft ten slotte een man die elf jaar jonger is, en van iedereen om haar heen krijgt ze te horen dat de menopauze toch wel synoniem staat voor verdorring, verdroging, verschraling. Behalve in tijden van vapeurs, want dan is het een kwestie van te veel vocht en overmatig zweten op de verkeerde plaatsen.
Thuis veegt Embrechts nog snel de kruimels van de tafel voor ze vrouwen als Lieve Blancquaert, Nikkie van Lierop, Phaedra Hoste, Barbara Sarafian, Els Dottermans, Maggie De Block, Ingrid Berghmans en Gwendolyn Rutten ontvangt. Bij een kop koffie delen ze in meer of mindere geuren en kleuren hun ervaringen met de ongemakken tijdens de menopauze. Tussendoor kaderen gynaecologen, een wetenschapsjournalist en Goedele Liekens deze anekdotes enigszins wetenschappelijk. En omdat dit allemaal toch wat droogjes is, zijn er gelukkig de menopauzespotters Sarafian en Dottermans. Op zaterdag sluipen ze in het plantencentrum rond om naar vrouwen te speuren die rond de overgang zweven. ‘Vrouw in joggingbroek! Het kan luiheid zijn of een ernstig symptoom.’
Misschien zijn drie afleveringen over de menopauze misschien wat van het goede te veel, maar de gesprekken die Embrechts op de markt heeft, maken dan weer duidelijk dat het mannelijke deel van de bevolking een gat in zijn kennis heeft. Op de vraag of en hoe je vrouwen in de overgang herkent, mompelen ze dat dat enkel in de zomer zichtbaar is. En als het gaat over hoelang die menopauze duurt, twijfelen ze tussen een paar dagen en een maand. Het verschil tussen menopauze en menstruatie, het blijft een moeilijk concept. Misschien moeten al die instanties, instellingen en verzekeraars die vrouwen van vijftig bestoken met informatie over de menopauze hun mailbestand wat oprekken en de mannen van vijftig erbij betrekken. Uiteindelijk gaat dit iedereen aan, toch?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier