Programma - Drugs Dus
Wanneer en waar uitgezonden - Nu te bekijken op Streamz, later in het najaar op Canvas
Toen Dominic Milton Trott merkte dat hij op een midlifecrisis afstevende, besloot hij alle drugs uit te proberen die op deze aarde bestaan. Hij schreef er de Drug Users Bible over, een handleiding voor verantwoord druggebruik. Na jaren van onderzoek, waaraan Trott op het eerste gezicht geen ernstiger letsel overhield dan een rafelig paardenstaartje, weet hij alvast dit over de schadelijkheid van drugs: ‘Alles hangt af van de dosis.’
Voor wie benieuwd is tot welke conclusie Otto-Jan Ham komt, zijn er de drie afleveringen van Drugs dus, die ‘een nuchtere blik op geestesverruimende shit’ willen zijn. Otto-Jan Ham is vader van drie dochters die binnenkort hun weg moeten zoeken in onze samenleving. Je kunt er als ouder dan maar beter vanuit gaan dat ze op die weg drugs in alle kleuren, smaken, vormen en geuren zullen tegenkomen. Onder het motto ‘een verwittigd man is er twee waard’ duikt hij met een resem deskundigen in de wereld van de chemische verbindingen.
Bollen, heroïne, vrolijke lolly’s verrijkt met ketamine, een zak vol pillen van eigen bodem, ze liggen allemaal uitgestald op de tafel van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. Ham mag er onder begeleiding eens aan voelen, en er zelfs aan ruiken. Dat laatste valt nogal tegen. Heroïne, zo blijkt, riekt naar azijn. Verder vernemen we, geheel terzijde, dat Ham een trui draagt om een vlek op zijn hemd te verbergen. Hij dwaalt wel erg vaak af op zulke zijwegeltjes. Waardoor het soms niet meer duidelijk is of dit nu een programma is over drugs, of over de kleine en grote beslommeringen van Otto-Jan Ham.
Er bestaan drugs die zo dodelijk zijn dat je sterft door er alleen maar aan te snuffelen
Terug bij het thema van zijn programma, wil Ham van professor toxicologie Jan Tytgat weten of wat hij heeft gedaan – aan heroïne ruiken – een gezonde reflex is. Tytgat deinst verschrikt achteruit en sputtert dat het nooit een goed idee is om aan drugs te ruiken. Er bestaan drugs die zo dodelijk zijn dat je sterft door er alleen maar aan te snuffelen. Drugs, wil de professor kennelijk duidelijk maken, zijn boe-bah-fout.
Maar wat met de meest verspreide, sociaal aanvaarde en absoluut normale drug alcohol? Kan een mens verantwoord drinken? Ham reist naar het kantoor van de Britse neuropsycholoog David Nutt. In 2009 werd die weinig eervol ontslagen uit een adviescomité voor drugsmisbruik, omdat hij had verklaard dat van alle drugs alcohol de schadelijkste is.
Samen met radiopresentator Stijn Van de Voorde verbaast Otto-Jan Ham zich over de vanzelfsprekendheid van alcohol om ons heen. Onze samenleving ‘is erin gemarineerd’, verwoordt criminoloog Tom Decorte het, en dat valt niet eens meer op: ‘Met z’n allen kijken we naar de Jupiler Pro League.’ Druggebruik, benadrukt Ham, staat nooit los van de samenleving waarin het gebeurt.
‘Een medicijn voor je pijn’, noemt muzikant en ervaringsdeskundige Ron Reuman de cocktail van drank en drugs waar hij lange tijd aan verslingerd was. Ooit kon hij de wereld enkel beneveld aan, ondertussen geniet hij al jaren van een nuchter bestaan. En daar, verzekert hij, is niets saais aan. Hopelijk luistert de jeugd met gespitste oren naar deze mannen van bijna middelbare leeftijd die uitgebreid over drugs praten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier