Recensie: Vlaanderen Vandaag & De Maandag Show

© vtm

Zowel VT4 als vtm proberen Man Bijt Hond het vuur aan de schenen te leggen, en falen jammerlijk.

Vlaanderen Vandaag
Elke weekdag, VT4 *

De Maandag Show
Elke weekdag, vtm (0)

Het is de laatste tijd waarschijnlijk dringen in de marge van het nieuws, nu zowel vtm als VT4 begonnen zijn met een eigen magazine waarin de actualiteit door een andere blik wordt bekeken. Dat de commerciële zenders in concurrentie willen treden met het VRT-instituut Man Bijt Hond is zowel bij Vlaanderen Vandaag – dat de formule van de grote roerganger heeft overgenomen – als bij De Maandag Show – dat op hetzelfde tijdstip wordt uitgezonden – overduidelijk.

Tussen droom en daad staan ditmaal echter geen wetten of praktische bezwaren in de weg, maar een gebrek aan originaliteit en goede ideeën. Terwijl Man Bijt Hond een eigen draai geeft aan de actualiteit, doet Vlaanderen Vandaag bijvoorbeeld weinig meer dan wat nieuwtjes van de dag op te warmen, met enkele korte reportages over Vlamingen die in de krant stonden of – o horror! – straatinterviews. Dat de presentatoren vanuit een fake living hun ding doen, zou waarschijnlijk voor een huiselijke sfeer moeten zorgen, maar het pseudogezellige toontje dat wordt gebruikt, werkt alleen maar op de zenuwen.

De Maandag Show van zijn kant voelt drie weken na de start nog altijd meer aan als een strategische zet om de brug te slaan tussen Het Nieuws en de rest van de avond dan als een echt programma. Een uitzending is weinig meer dan wat losse filmpjes over de binnen- en buitenlandse showbizz, aan elkaar gepraat door Evi Hanssen en Bram Van Deputte, die nog altijd de indruk geven dat ze elkaar nog maar net hebben leren kennen. De terugkerende rubrieken – Philippe Geubels die op stap gaat met de vrouw van een BV, stylist Jani die de outfits op de rode loper becommentarieert – zijn evenmin van die aard dat ze ervoor zorgen dat ook wij willen terugkeren.

Vooraf beloofde vtm dat De Maandag Show meer zou zijn dan een promotiemachine voor de eigen programma’s, en het klopt dat er af en toe iets van de concurrentie aan bod komt. Maar er zijn de afgelopen tijd op vtm of 2BE toch maar weinig nieuwe dingen van start gegaan zonder dat De Maandag Show er aandacht voor had, en van een programma dat nu al drie weken na elkaar een item brengt over De Juiste Prijs – eerst bij de start, dan een reportage over hoe Sergio zijn comeback heeft beleefd en deze week een item over de fotosessie van de streelmeisjes bij P-Magazine – kun je moeilijk zeggen dat het een baken van objectiviteit is.

Stefaan Werbrouck

Wat vindt u van Vlaanderen Vandaag / De Maandag Show? Laat het weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content