Recensie ‘Rasters’: Pretentieloos

Rasters, de nieuwe VIER-quiz van Steven Van Herreweghe, stelt niets voor, maar heeft ook niet de pretentie meer te zijn dan een halfuurtje lichte tv.

Rasters **Elke weekdag, VIER

In de tweede aflevering van Rasters leidde quizmaster Steven Van Herreweghe een vragenronde in waarin de kandidaten op zoek moesten gaan naar mensen of figuren van wie de voornaam of achternaam met ‘Mac’ begint. Nadat hij het concept had uitgelegd, omschreef Van Herreweghe de ronde als ‘een mackie’. De boodschap was duidelijk: wie Blokken had overgeslagen om te wachten op Rasters in de hoop dat er daar minder flauwe moppen zouden worden verteld, was eraan voor de moeite.

Van Herreweghe brengt dat soort onnozelheden natuurlijk wel met meer bravoure dan Ben Crabbé, waardoor zijn mopjes – ook die in De Pappenheimers – uiteindelijk beter overkomen. Maar in se zijn ze vaak even flauw, en dat bezwaar geldt eigenlijk ook voor Rasters in zijn geheel. Het is een quiz van dertien in een dozijn, die eigenlijk veel te weinig voorstelt in verhouding met het uur waarop hij wordt uitgezonden.

Het concept is simpel: twee kandidaten krijgen een rasterveld te zien, waarop beelden verscholen zitten achter app-vormige blokjes. Steven stelt vragen, en de deelnemers mogen dan raden achter welk blokje het antwoord verscholen zit. Of Steven geeft tips waarmee de kandidaten kunnen schrappen, zodat ze uiteindelijk nog één blokje over houden, hopelijk het juiste.

Enfin, ‘pretentieloos’ is waarschijnlijk het woord dat het beste bij Rasters zal passen: het stelt niets voor maar het heeft ook niet de pretentie meer te zijn dan een halfuurtje lichte tv. Alleen verandert dat niets aan het feit dat het niets voorstelt.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content