De staatshervorming werd in Plan B gereduceerd tot enkele soundbites.
Zondag 21/11, Canvas *
Het is mogelijk maar het wordt heel moeilijk. Dat was de conclusie van Plan B, de met veel tamtam aangekondigde reportage van Panorama over de splitsing van België. Eerlijk gezegd waren we daar zonder documentaire ook wel op kunnen komen, aangezien de onderhandelingen over de splitsing van een kieskring nu al jaren aanslepen. En zoals de politici in het debat achteraf bewezen, was het een slotsom waar iedereen zich in terug kan vinden: de voorstanders van een splitsing zegden dat de experts het einde van België mogelijk achtten, de tegenstanders wezen erop dat niemand het ook wenselijk vond.
Ondanks alle gedoe vooraf én achteraf was de reportage van Panorama toch een mager beestje. Wij dachten in al onze naïviteit dat het opzet om 11 wetenschappers hun licht te laten schijnen over de splitsing van België zou betekenen dat de mannen en vrouwen ergens rond een tafel zouden worden gezet om te debatteren over de mogelijkheden en moeilijkheden – een beetje zoals in 12 wijzen om België te splitsen, een gelijkaardige Panorama-documentaire van anderhalf jaar geleden.
In plaats daarvan mochten de experts heel kort zeggen wat de gevolgen van een splitsing zouden zijn op hun eigen vakgebied. Meestal ging het dan ook nog over hoe het land er uit zou zien na het uiteenvallen – wie krijgt de Noordzee, wat met het leger, de voetbalcompetitie of het koningshuis, kan Vlaanderen lid worden van de VN? – terwijl men over de splitsing zelf niet veel verder kwam dan de dooddoener dat dat een politiek probleem is dat enkel via lange en moeilijke onderhandelingen opgelost kan worden. No kidding.
Het probleem was dat de wetenschappers nooit de tijd kregen om ergens dieper op in te gaan. Het elftal stond namelijk in de schaduw van hun twaalfde man, reportagemaker Ivan De Vadder, die in totaal even vaak in beeld en aan het woord kwam als alle experts samen: in de auto, achter de computer, aan zijn bureau, Plan B leek bij momenten meer een ‘making of’ dan een echte documentaire. Het zal wel de bedoeling geweest zijn om de reportage luchtig en herkenbaar te houden, maar het zat echte diepgang in de weg.
Goed, een onderwerp als fiscaal recht is natuurlijk niet geweldig sexy, maar als het in Panorama op zondagavond al niet aan bod kan komen, waar dan wel? Wie wil zien hoe een complex thema als de staatshervorming gereduceerd wordt tot enkele soundbites, kan echt wel ergens anders aan zijn trekken komen.
Stefaan Werbrouck
Wat vond u van Plan B? Laat het weten!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier