Recensie: Meesterlijke Klassiekers

In zijn programma op Njam! mag Peter Goossens gelukkig gewoon doen waar hij goed in is: koken.

Elke zaterdag, Njam! ***

De afleveringen zijn ook te bekijken op www.njam.tv

Het programma van Peter Goossens dat dit voorjaar de meeste aandacht zal trekken, is ongetwijfeld Goossens zoekt Chef, de nieuwe realityreeks op vtm waarin de kok van het Hof van Cleve enkele hoopvolle stagiairs over de keukenvloer krijgt. Maar de man is sinds dit weekend ook te zien op Njam!, de kookzender die hij samen met Studio 100 heeft opgericht, in Meesterlijke Klassiekers, waarin hij toont hoe enkele klassieke gerechten uit de Belgische keuken klaargemaakt worden.

Nu kunnen wij Goossens zeker wel appreciëren in Mijn Restaurant of De Beste Hobbykok, maar eerlijk gezegd is zijn act als intimiderende culinaire god daar na verloop van tijd toch een beetje voorspelbaar geworden. Bovendien vragen wij ons bij die programma’s altijd af waarom hij (of Sergio Herman, for that matter) er zo zelden mogen doen waar ze écht goed in zijn, namelijk koken. Dat gat wordt alvast opgevuld door Meesterlijke Klassiekers, want daar hoeft Goossens enkel achter een fornuis te staan, uitleg te geven en te proeven – van de dingen die hij zelf klaarmaakt welteverstaan, dus de kans dat hij in een vuilnisbak spuugt is miniem.

Een kookprogramma zonder overbodige ingrediënten dus, zoals Dagelijkse Kost van Jeroen Meus of de meeste andere reeksen van Vlaamse makelij die op Njam! te zien zijn, en Goossens voelde zich in de eerste aflevering van Meesterlijke Klassiekers ook duidelijk in zijn sas. Hij maakte stoverij van varkenswangetjes klaar – zijn lievelingsgerecht, als we ons dat goed herinneren uit Mijn Restaurant – en deed dat vanzelfsprekend op deskundige wijze en met de nodige, nuttige tips. Hij liet tegelijk zien hoe eenvoudig koken soms kan zijn – nog nooit iemand zo snel mayonaise weten maken – en ook hoe moeilijk het is om de perfectie te bereiken. Of hebt u twee friteuses in de keuken staan – een met ossenwit, een met arachideolie – om frieten te maken zoals het hoort?

Meesterlijke Klassiekers is dus als kookprogramma zeker even goed en interessant als Dagelijkse Kost, al moeten we ook toegeven dat de vloedgolf aan culinaire reeksen de praktijk soms alleen maar ingewikkelder kan maken. Wij herinneren ons bijvoorbeeld dat Jeroen Meus in Plat Préféré eens stoofvlees heeft klaargemaakt en dat hij daarbij zijn bier eerst goed opwarmde vooraleer hij het bij het vlees goot, om uitdrogen te voorkomen. En wat zie je Peter Goossens dan doen in Meesterlijke Klassiekers, met zijn trappist? Flesje open en hop, in de pan! Fijn hoor, als zij het al niet meer met elkaar eens zijn…

Stefaan Werbrouck

Wat vond u van Meesterlijke Klassiekers? Laat het weten!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content