Veel wafels in de eerste aflevering van Made in Belgium, maar helaas weinig andere ‘dinges’.
Elke woensdag, één **
We zijn woensdagavond geheel per ongeluk nog eens bij Vlaamse Hollywood Vrouwen beland. Het eerste wat we zagen was hoe de ‘kunstenares’ van het kwartet een rondleiding kreeg in een villa in de heuvels van Los Angeles, een stulpje dat voor 2,9 miljoen dollar op de markt stond. Het was eerlijk gezegd alsof we naar een herhaling keken van de allereerste aflevering van zes weken geleden, waarin net hetzelfde gebeurde. We schreven toen dat je na één aflevering het gevoel had dat je alle kunstjes van de Hollywood Vrouwen al gezien had, maar dat je dat zo letterlijk kon nemen, hadden we toch niet verwacht.
Van voorspelbaarheid kun je de eerste gast in Made in Belgium, de nieuwe reportagereeks van Lieve Blancquaert, in ieder geval niet verdenken. Thomas De Geest was namelijk een succesvolle IT-consultant maar hij gaf zijn job op om in New York Belgische ‘wafels & dinges’ te gaan verkopen op straat. Omdat zijn wafels vorig jaar uitgeroepen werden tot het beste dessert dat je in de straten van de Big Apple kunt vinden, heeft de man natuurlijk al hier en daar aandacht gekregen. Maar zijn verhaal is intrigerend genoeg om te kunnen dienen als opener voor een serie over de culinaire avonturen van enkele Belgen in het buitenland.
Spijtig genoeg had Lieve Blancquaert meer oog voor het beroep van Thomas dan voor de man zelf. De inkijk in de wereld van de New Yorkse ‘street vendors’ was ontegensprekelijk interessant, van de desolate parkeerterreinen in Brooklyn waar de verkopers zich ’s ochtends vroeg klaarmaakten tot de drukke straten van Manhattan waar zakenlui en toeristen elkaar verdrongen voor een wafel met varkensvlees (!). We hadden alleen graag meer vernomen over het waarom van Thomas’ beslissing om zijn leven om te gooien, wat voor de klik had gezorgd, hoe hij eraan begonnen was enzovoort. In haar commentaar vermeldde Blancquaert bijvoorbeeld terloops dat Thomas’ vrouw er voor iets tussen had gezeten, maar toen ze even later bij de twee thuis stond te barbecuën kwam het onderwerp niet eens ter sprake.
‘Hij is veel meer dan een wafelverkoper’, zei Lieve Blancquaert nadat ze afscheid had genomen. Dat geloven we best, maar we hadden gewild dat ze ons dat ook had kunnen tonen.
Stefaan Werbrouck
Wat vond u van Made in Belgium? Laat het weten!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier