Recensie: ‘Komen eten’ mist wat kruiding

De kookrealityshow ‘Komen Eten’ kreeg een makeover én komiek Iwein Segers als gastheer, maar het resultaat blijft een beetje een spreidstand tussen oud en nieuw.

Maandag tot donderdag, VIER **

Quote: ‘Ik had er een beetje compassie mee. Ik wou hem op zijn gemak stellen door te zeggen ‘Ik ben het maar’. Maar hij kent mij natuurlijk niet.’ Ciendy over het zenuwachtige gedrag van jonge kok Myagi. Het woord ‘compassie’! In Komen Eten!

Komen Eten was op VT4 zo populair dat de nieuwe bazen het programma moeilijk op de composthoop konden gooien. Dus kreeg Jan Eelen de niet te benijden taak om het vroegere fastfoodrestaurant een upgrade te geven, en het om te vormen tot een zaak die misschien geen Michelinster waardig is maar toch de betere brasseriekeuken serveert.

Hij heeft dat gedaan door de look van Komen Eten onder handen te nemen, en door een meer menselijke touch aan de kookreality te geven: Iwein Segers mag voortaan de kandidaten op een lichtvoetige maar respectvolle manier interviewen, en in de taxi van en naar het etentje kunnen de deelnemers hun hart luchten tegen een passagier.

Bij de start van Komen Eten 2.0 kwam de vorige versie toch door de façade piepen. De namen van de kandidaten – Myagi, Solange, Ciendy, Wim – klonken bijzonder KomenEten-achtig en toen een van de vrouwen – een rondborstige blondine, no less – zei hoe heerlijk ze het vond dat er heel veel alcohol verwerkt zat in het menu van dat ze geserveerd zou krijgen, leek de tijd van Peter Van Asbroeck helemaal terug.

Maar het moet gezegd: qua toon was er een breuk met het verleden. De deelnemers gaven nog wel kritiek maar het gevoel dat ze elkaar voortdurend zitten af te katten was weg, wellicht ook doordat er deze keer na elke opmerking niet nog eens een ironische uitsmijter van Van Asbroeck volgde. Alles bij elkaar dus een positieve makeover.

Je kunt je echter de vraag stellen wie er hier op zit te wachten. Van de originele Komen Eten waren wij zelf geen grote fan: af en toe bekeken we wel eens een aflevering, maar ons vrijwillig elke week weer onderwerpen aan vier avonden gezeur van enkele gewone Vlamingen ging toch te ver.

We begrepen echter wel dat er een bepaalde aantrekkingskracht van het programma uitging, dat het leuk kon zijn om wat te lachen met een amateur-kok die avond na avond zijn disgenoten zit te bekritiseren en dan zelf in de keuken grandioos de mist ingaat. Die elementen lijken nu weg te zijn, en er is weinig in de plaats gekomen, zodat het resultaat een beetje kleurloos is . Of beter gezegd: het mist wat afkruiding

Stefaan Werbrouck

Wat vond u van Komen Eten? Laat het weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content