Recensie ‘Is ’t nog ver?’: Gezond alternatief

In zijn beste momenten leek de eerste aflevering van ‘Is ’t nog ver?’ wat op de reisversie van Scheire & de Schepping.

Is ’t nog ver? ***

Elke dinsdag, VIER

Een alternatief reisprogramma, zo was de VIER-reeks aangekondigd. Na afloop van de eerste aflevering konden we ons een beeld vormen van wat het woord ‘alternatief’ in deze context precies betekent: over bestemmingen waar je als kijker liever niet naar toe wilt gaan.

Alleen bij het item rond het bizarre Britse pretpark Diggerland, waar kinderen van alle leeftijden een dag lang met graafmachines loos mogen gaan, had ik zin om zelf de koffers te pakken, maar de andere locaties die Otto-Jan Ham en co bezochten lieten niet meteen de reismicrobe kriebelen.

Misschien is dat bij u anders, maar de stranden van Malaga of de all-in-hotels van Djerba waar je voor nauwelijks een dikke 200 euro een week zoveel kunt zonnen, eten en petanquen als je wilt, het zijn niet meteen bestemmingen die me laten wegdromen. En ook een piramidevormige heuvel in Bosnië waar de lokale bevolking een toeristische trekpleister van probeert te maken of het onherbergzame Koerland in Letland, waar rondrijden met een oude Sovjet-legertruck de grootste attractie is, staan niet boven aan mijn lijstje ’things to see before I die’.

Wie naar een reisprogramma kijkt voor de praktische tips zal aan Is ’t nog ver dus niet veel hebben, maar de aanpak leverde wel leuke tv op. In zijn beste momenten leek het wat op de reisversie van Scheire & de Schepping, waarin het trio presentatoren plekjes op aarde ontdekt waarvan je nooit het bestaan had vermoed – zoals het Diggerland of de would-be-piramide in Bosnië. En als Jelle De Beule loos mag gaan met het all-in-concept wordt dat bijna automatisch grappig, zeker als hij probeert een lege plastic fles met bier te laten vullen voor thuis.

Het enige wat mij een beetje stoorde, was de allesoverheersende ironische afstand in het programma. Veel van de grappen die in de eerste aflevering werden gemaakt, leken nogal gemakkelijk en kwamen op de kap van de gewone man of vrouw die wel kan genieten van een all-in-vakantie – wat tenslotte zijn of haar volste recht is – of op de bewoners van Koerland die proberen hun streek op te waarderen.

Als die laatsten door hebben dat de reportage waar ze aan hebben meegewerkt eigenlijk niet echt een positief beeld schetst, zou die oude legertruck weleens onze richting uit kunnen komen.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content