Recensie ‘Iedereen Beroemd’: Iedereen tevreden!

Iedereen Beroemd, het nieuwe humaninterestprogramma op Eén, brengt geen stijlbreuk in vergelijking met Man Bijt Hond. Maar moet dat?

Iedereen Beroemd ***
Elke weekdag, één

Quote: ‘Als je het aan een pygmee zou vragen, zou hij zeggen dat ze er allemaal hetzelfde uitzien.’ Ene Jonas, die in een grappige en grafische uitsmijter probeerde uit te leggen wat hipsters zijn.

Op de dag van de start van Iedereen Beroemd liet een van de makers in de krant weten dat het nieuwe humaninterestprogramma slechts op één punt overeenkwam met zijn voorganger Man bijt Hond: het uitzenduur. Dat moet zowat de grappigste ontkenning van de werkelijkheid zijn geweest sinds die keer dat Comical Ali stond te roepen dat het Amerikaanse leger elk moment in elkaar kon klappen. Want natuurlijk riep Iedereen Beroemd van bij de start herinneringen op aan Man bijt Hond, en heus niet alleen bij gewoontedieren die elke dag na Het Journaal hun televisie aanzetten.

Rubriekjes als De Pendelquiz of De Terecht Onbekende Vlaming, een dagelijkse serie waarin iemand met een kano door het land vaart en wildvreemden aanspreekt, de ondertoon van verbondenheid over hoe we allemaal mensen met dezelfde grote en kleine problemen zijn, het zijn allemaal dingen die in al dan niet licht gewijzigde vorm in het programma van Woestijnvis voorkwamen. Misschien is het uitzicht van Iedereen Beroemd wat luchtiger en zonniger en zit er wat minder anarchistische humor in dan in Man Bijt Hond maar een gigantische stijlbreuk kun je het niet noemen.

Maar waarom zou dat ook moeten? Man Bijt Hond (en voordien programma’s als Afrit 9 of Terloops – want ook Woestijnvis heeft het warm water niet uitgevonden) bewees jarenlang dat goed gemaakt humaninterest een miljoenenpubliek kan bereiken in primetime, dus is het maar logisch dat je die traditie voortzet. En daar slaagde Iedereen Beroemd in de eerste aflevering alvast met verve in.

Het programma swingde op de tonen van Good People van Jack Johnson van het ene knappe filmpje naar het andere, van momenten waar je om moest lachen (de blik van de motard toen zijn vrouw zei dat ze zijn haar kamde en met een lotion behandelde) tot ontroerende scènes, zoals die rond de revalidatie van de jongeman. Alleen De Pendelquiz leek iets te veel een doorslagje van Taxi Vanoudenhoven of De Kortste Quiz (uit – ahum – Man Bijt Hond) maar voor de rest zat Iedereen Beroemd meteen goed. Iedereen Tevreden!

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content