Recensie: Het Sterke Geslacht

Het Sterke Geslacht lijkt op Eeuwige Roem. Tot daar het goede nieuws.

Elke maandag, vtm **

Eigenlijk heb je maar twee woorden nodig om Het Sterke Geslacht te bespreken: Eeuwige Roem. Het nieuwe programma van Bruno Wyndaele voor vtm heeft namelijk veel weg van zijn oude programma voor één: dezelfde soort exotische locaties, dezelfde scoutsachtige proeven, dezelfde gesprekken in de auto op weg naar die proeven, in sommige gevallen (Gilles De Bilde, Freddy De Kerpel) zelfs dezelfde kandidaten, de gelijkenissen zijn niet te missen.

Dat is niet eens erg: Eeuwige Roem was tenslotte een van de leukste realityprogramma’s van de laatste jaren, een reeks met leuke uitdagingen waarin niemand voor schut werd gezet. De proeven in de eerste aflevering van Het Sterke Geslacht – waarin werd uitgemaakt welke sekse het best kan communiceren – waren weliswaar heel ongelijk van niveau, maar het kampvuurmoment waarin Marc Reynebeau en Cathérine Moerkerke hun eerste keer bij elkaar moesten liegen zorgde toch al voor grappige tv.

Op basis van de punten waarop de twee programma’s echt van elkaar verschillen vermoeden we echter dat Het Sterke Geslacht toch niet even goed zal zijn als de voorganger. Ten eerste eindigde bij Eeuwige Roem elke aflevering met een spannende proef die moest uitmaken wie van de deelnemers naar huis ging, terwijl je in Het Sterke Geslacht een wat flauw slot kreeg waarin de mannen na hun verlies hun belofte moesten inlossen om zich als vrouw te verkleden.

Ten tweede zullen de kandidaten in Het Sterke Geslacht iedere week veranderen: enkel de kapiteins – Goedele Liekens en Filip Peeters – blijven op post, en zij mogen afhankelijk van het centrale thema kiezen wie ze naast zich kriijgen. Een van de grootste charmes van Eeuwige Roem was echter dat je de sporters – onder wie mensen als Edwig van Hooydonck of Patrick Snijers, die weinig op tv kwamen – gaandeweg veel beter en van een andere kant leerde kennen. Die menselijke insteek ontbreekt in Het Sterke Geslacht, en we vrezen dat het concept en de proeven nu ook weer niet zo sterk zijn dat ze de reeks op hun eentje kunnen dragen.

Stefaan Werbrouck

Wat vond u van Het Sterke Geslacht? Laat het weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content