Recensie: ‘Het Lichaam van Coppens’

Origineel is Het Lichaam van Coppens niet, maar dat maken de broertjes Coppens goed met hun enthousiasme en hun doodsangst.

Het Lichaam van Coppens ***

Elke donderdag, vtm

‘Duwen, duwen!’ Het gebeurt zelden dat je in primetime op de Vlaamse televisie doodsangst kunt zien, maar in de eerste aflevering van Het Lichaam van Coppens was het toch raak. De broertjes Mathias en Staf Coppens wilden onderzoeken hoe je het beste kunt ontsnappen uit een auto die in het water is beland, en dat deden ze op de enig denkbare manier: door in een auto te gaan zitten die in het water is beland. Vooraf waren ze ervan uitgegaan dat je moest wachten tot de druk in en buiten de auto gelijk was en je dan de deur kon openen. Helaas bleek dat in de praktijk tegen te vallen, en toen Staf een poging ondernam om onder water uit te stappen, werd de sfeer in de wagen nogal snel grimmig.

Dat de twee Coppens met veel enthousiasme – en een beetje doodsangst – zelf voor proefkonijn speelden, maakte ook de charme uit van het programma. De broertjes op een Noorse ijsvlakte zien staan met een wollen sjaal in hun broek zodat ze konden testen hoe lang je in ijswater kunt zitten zonder je lichaam al te hard te beschadigen, of ze plaats zien nemen in een draaistoel om hun kotsreflex te testen, het leverde erg leuke televisie op.

En bovendien was het geen gratuite sensatie, want je kreeg na elke test ook een duidelijke uitleg over hoe alles precies in elkaar zat. Natuurlijk is Het Lichaam van Coppens verre van origineel – er zit een vleugje Mythbusters in, een deeltje Tomtesterom, een portie Hoe? Zo! – maar het wordt allemaal zeer goed gebracht, op maat van een groot publiek maar zonder te verkleuteren.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content